Ciasto à la 3 Bit • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto, które smakuje jak znane słodycze? Oto przepis Pawła na pyszny deser z herbatnikami, kremem budyniowym i śmietaną. Wypróbujcie koniecznie!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UKŁADAMY HERBATNIKI
Formę smarujemy olejem i oprószamy cukrem pudrem. Na dnie formy układamy warstwę herbatników.
WYKŁADAMY MASĘ KRÓWKOWĄ
Masę krówkową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na herbatniki (1/3 masy pozostawiamy do dekoracji ciasta). Następnie układamy kolejną warstwę herbatników.
PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ
W rondelku zagotowujemy 300 ml mleka. Do pozostałych 200 ml wsypujemy budyń (obydwa opakowania) i dobrze mieszamy. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy. Gotowy budyń przekładamy do miseczki i studzimy.
UCIERAMY MASŁO I ROBIMY KREM BUDYNIOWY
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i całość dobrze mieszamy.
WYKŁADAMY KREM BUDYNIOWY
Gotowy krem budyniowy rozkładamy równomiernie na herbatnikach i układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym. Następnie dosypujemy cukier puder i dalej ubijamy.
WYKŁADAMY WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ
Rozpuszczoną żelatynę łączymy z ubitą śmietanką i dokładnie mieszamy. Gotową masę równomiernie rozkładamy na schłodzonym cieście i ponownie wstawiamy je do lodówki na około godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7333,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
523,8 kcal
Tłuszcz
29,4 g
Węglowodany
57,3 g
Błonnik
7,4 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!

Proteinowe gofry owsiane
Szukasz pomysłu na fitśniadanie na słodko? Dłużej nie musisz! Wypróbuj ten przepis na proteinowe gofry z płatków owsianych z dodatkiem waniliowej odżywki białkowej.

Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym
Gęsina – dawniej powszechna na polskim stole, dziś nieco zapomniana. W Kuchni Lidla odkrywamy ją na nowo!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżówki z serem
Drożdżówka z białym serem to klasyczny przysmak, który kojarzy się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Delikatne, puszyste ciasto w połączeniu z kremowym nadzieniem z białego sera tworzy niezwykle pyszną kompozycję. Taka domowa drożdżówka jest idealnym wyborem na śniadanie, podwieczorek czy słodką przekąskę. Sprawdźcie, jak ją zrobić!

Pieczony kurczak chermoula z warzywami
Świeży kurczak to baza do wielu posiłków. Przygotujmy go w pachnącej marynacie z dodatkiem marchewek, ziemniaków i selera.

Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.

Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!

Ciasto gryczano-jogurtowe
Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!