Kruche pierniczki • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące świętami, delikatne i niezwykle kruche pierniczki, które idealnie sprawdzą się w każde Boże Narodzenie. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak świetnie smakują.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODGRZEWAMY SKŁADNIKI
Miód, cukier trzcinowy i masło podgrzewamy razem z przyprawą do piernika, uważając, aby składniki się nie zagotowały. Gotowy płyn delikatnie studzimy.
WYRABIAMY CIASTO NA PIERNICZKI
Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól przesypujemy do misy miksera i krótko mieszamy. Następnie włączamy mikser na średnie obroty i dodajemy do misy podgrzane składniki oraz jajko. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż powstanie gładka masa, owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 dni.
WYCINAMY PIERNICZKI
Ciasto wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż nabierze temperatury pokojowej. Następnie krótko je zagniatamy, wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy z niego wybrane kształty.
PIECZEMY PIERNICZKI
Wycięte pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 14-18 minut, zależnie od wielkości ciastek, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4276,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
534,5 kcal
Tłuszcz
12,2 g
Węglowodany
101,9 g
Błonnik
0,7 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort marcinek z konfiturą żurawinową
Ten marcinek pochodzi z Podlasia i jest tak pyszny, że zapragniesz przygotowywać go na każdą okazję! Warstwy kruchego ciasta, śmietanowe nadzienie i konfitura z żurawin tworzą tort, któremu nie sposób się oprzeć.

Granita truskawkowa
Ten tradycyjny deser w sycylijskim stylu możesz teraz przygotować w swojej kuchni. Paweł podpowiada, jak to zrobić!

Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
Lekka zupa koperkowa ze smaczną wkładką – klopsikami z mięsa drobiowego – zasmakuje całej rodzinie. Niech Twoja kuchnia wypełni się zapachami lata!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
Połączenie deseru i kawy – dalgona coffee z tartą czekoladą. Sprawdź, jak przygotować ten pyszny napój według przepisu Pawła Małeckiego!

Domowa kapusta kiszona
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!

Wiosenny twarożek ze śmietaną, rzodkiewkami i ziołami
Wesoły, jak szczypiorek na wiosnę, a do tego lekki i delikatny przepis Kingi na twarożek z pewnością zadowoli Twoje podniebienie i podniebienia Twoich gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Strogonow po wegetariańsku
Większość nie wyobraża sobie strogonowa bez mięsa. Jednak kuchnia to pole nieskończonej ilości eksperymentów. Wypróbuj przepis na wegetariańskiego strogonowa.

Pierogi z kaczką
Wypróbuj przepis na pierogi z aromatycznym farszem z mięsem kaczki i żurawiną!

Pierogi z mięsem
Pierogi z wyjątkowym nadzieniem z wołowiny i udek kurczaka z dodatkiem aromatycznych warzyw i przypraw. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów w stylu kuchni polskiej.