zywieniesportowcow.pl

Pieczona ryba z pikantnymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Do pieczonej ryby warto wykorzystać młode warzywa! Świeże wiosenne danie według pomysłu Karola Okrasy.

Pieczona ryba z pikantnymi warzywami

Do pieczonej ryby warto wykorzystać młode warzywa! Świeże wiosenne danie według pomysłu Karola Okrasy.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 3 szt.
marchew - 3 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
por - 3 szt.
seler naciowy - 100 g
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 20 g
sandacz - 500 g
limonka - 1 szt.
mleczko kokosowe - 100 ml
czerwona pasta curry - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 3 szt.
szczypior cebuli - 24 g
sok z limonki - 20 ml
kolendra świeża - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ:
Rybę marynujemy w soli i pieprzu. Odkładamy do lodówki.
2.PIECZEMY WARZYWA:
Pietruszkę i marchewkę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm. Por myjemy i kroimy w plastry o szerokości 1 cm. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy pietruszkę, marchewkę i por. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną na kawałki dymkę i gałązki tymianku. Podlewamy odrobiną wody, naczynie zamykamy przykrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.
3.PIECZEMY RYBĘ:
Rybę układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy skórką otartą z limonki. Zapiekamy kolejne 10 minut.
Pieczona ryba z pikantnymi warzywami

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ

Rybę marynujemy w soli i pieprzu. Odkładamy do lodówki.

2

PIECZEMY WARZYWA

Pietruszkę i marchewkę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm. Por myjemy i kroimy w plastry o szerokości 1 cm. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy pietruszkę, marchewkę i por. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną na kawałki dymkę i gałązki tymianku. Podlewamy odrobiną wody, naczynie zamykamy przykrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.

3

PIECZEMY RYBĘ

Rybę układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy skórką otartą z limonki. Zapiekamy kolejne 10 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1538,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

256,4 kcal

🥑

Tłuszcz

5,5 g

🌾

Węglowodany

34,6 g

🥬

Błonnik

21,5 g

💪

Białko

21,5 g

Podobne przepisy

Pieczona ryba z pikantnymi warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl