Tort piernikowy z kremem z owoców lasu • przepis • składniki • przygotowanie
Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT
Ubijamy jajka na puszystą masę, stopniowo dosypując do nich cukier. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy konfiturę z owoców lasu i odstawiamy do wystygnięcia. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie dodajemy do ubitych jajek. Delikatnie mieszamy. Gotową masę łączymy z roztopioną czekoladą. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 45-50 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7954 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
397,7 kcal
Tłuszcz
28,3 g
Węglowodany
29,5 g
Błonnik
4,1 g
Białko
4,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kopytka z dyni
Kopytka z dyni to danie, które łączy w sobie tradycyjną kuchnię polską z nowoczesnym podejściem do gotowania. Delikatna, dyniowa nuta dodaje kopytkom charakteru, czyniąc je idealnym wyborem na jesienny obiad lub kolację. Poznaj nasz przepis na aksamitne kopytka z dyni.

Ciasto bałwan w tropikach
Bałwan w tropikach? Brzmi zagadkowo! To puszysty, lekki biszkopt przełożony kremem cytrynowym, warstwą ciasta z makiem i brzoskwiniami. Wypróbuj koniecznie!

Uszka z kapustą i grzybami
Uszka z kapustą i grzybami to wyśmienite danie, które zwykle podaje się wraz z wigilijnym barszczem. Delikatne, ręcznie lepione pierożki wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj przyrządzić je wraz z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
Tym razem Paweł przygotował kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru. Warto spróbować!

Tort marcinek z konfiturą żurawinową
Ten marcinek pochodzi z Podlasia i jest tak pyszny, że zapragniesz przygotowywać go na każdą okazję! Warstwy kruchego ciasta, śmietanowe nadzienie i konfitura z żurawin tworzą tort, któremu nie sposób się oprzeć.

Wegański tort bezowy
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Kruchy mazurek z kremem pistacjowym i bakaliami
Co postawisz na wielkanocnym stole? Może wybierzesz świetny przepis na kruchy mazurek? Sprawdź i przygotuj go dla swoich domowników. W Twoim domu zagoszczą słodkości z pistacjową nutą i bakaliami, najlepiej – przygotuj na zapas!