zywieniesportowcow.pl

Tort piernikowy z kremem z owoców lasu • przepis • składniki • przygotowanie

Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!

Tort piernikowy z kremem z owoców lasu

Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka pszenna typ 650 - 120 g
konfitura z leśnych owoców - 20 g
czekolada deserowa >70% kakao - 100 g
dżem jagodowy - 220 g
jajko - 1 szt.
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
wanilia - 6 g
cukier - 70 g
likier waniliowy - 70 ml
woda - 70 ml
cukier puder - 1 szczypta
masło - 20 g
przyprawa do piernika - 0,5 łyżeczki
śmietana 30% - 100 ml
czekolada deserowa - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT:
Ubijamy jajka na puszystą masę, stopniowo dosypując do nich cukier. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy konfiturę z owoców lasu i odstawiamy do wystygnięcia. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie dodajemy do ubitych jajek. Delikatnie mieszamy. Gotową masę łączymy z roztopioną czekoladą. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 45-50 minut.
Tort piernikowy z kremem z owoców lasu

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT

Ubijamy jajka na puszystą masę, stopniowo dosypując do nich cukier. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy konfiturę z owoców lasu i odstawiamy do wystygnięcia. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie dodajemy do ubitych jajek. Delikatnie mieszamy. Gotową masę łączymy z roztopioną czekoladą. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 45-50 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7954 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

397,7 kcal

🥑

Tłuszcz

28,3 g

🌾

Węglowodany

29,5 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

4,1 g

Podobne przepisy

Tort piernikowy z kremem z owoców lasu - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl