zywieniesportowcow.pl

Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!

Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim

Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 2 szt.
goździki - 3 szt.
gruszka - 4 szt.
cukier - 100 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
woda - 200 ml
orzech włoski - 10 g
śliwka suszona - 80 g
kuwertura mleczna - 150 g
masło - 0,5 łyżeczki
wino czerwone - 90 ml
jajko - 1 szt.
ciasto francuskie - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE GRUSZKI DOKŁADNIE:
myjemy i obieramy, tak by pozostawić sam ogonek.
2.ZA POMOCĄ PRZYRZĄDU:
do robienia kulek z owoców wydrażamy środek z gruszki.
3.NASTĘPNIE DO GARNKA:
wlewamy wode, wino i wsypujemy przyprawy.
4.ZAGOTOWUJEMY CAŁOŚĆ POD:
przykryciem.
5.DO GOTUJĄCEGO SIĘ:
płynu wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem 10 min.
6.NASTĘPNIE WYŁĄCZAMY PALNIK:
i pozostawiamy gruszki w garnku do całkowitego wystygnięcia.
7.NADZIENIE ŚLIWKOWE W:
małym rondelku na bardzo małym ogniu gotujemy śliwki pokrojone w kostkę w wywarze winnym, który pozostał z gotowania gruszek.
8.ORZECHY PRAŻYMY W:
piekarniku i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do wystudzonego nadzienia śliwkowego.
9.SOS CZEKOLADOWY CZEKOLADĘ:
rozpuszczamy w mikrofalówce i dodajemy do niej 90 ml wywaru winnego oraz masło.
10.CIASTO FRANCUSKIE CIASTO:
francuskie rozwałkować na grubość ok. 2 MM I: pociąć na paseczki o szerokości 1 cm.
11.GRUSZKI WYJMUJEMY Z:
zimnego wywaru, osuszamy, a nastepnie nadziewamy nadzieniem śliwkowym.
12.ROZWAŁKOWANYM I POCIĘTYM:
w cienkie paseczki ciastem francuskim owijamy gruszki i smarujemy rozmieszanym jajkiem.
13.GRUSZKI PIECZEMY W:
piekarniku rozgrzanym do temp.
14.210°C PRZEZ 7-12:
min do uzyskania złotego koloru.
15.JAK PODAWAĆ NA:
dno talerza wylewamy zimny sos czekoladowy i stawiamy na nim gruszkę.
16.DESER PODAJEMY ZARAZ:
po upieczeniu.
Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE GRUSZKI DOKŁADNIE

myjemy i obieramy, tak by pozostawić sam ogonek.

2

ZA POMOCĄ PRZYRZĄDU

do robienia kulek z owoców wydrażamy środek z gruszki.

3

NASTĘPNIE DO GARNKA

wlewamy wode, wino i wsypujemy przyprawy.

4

ZAGOTOWUJEMY CAŁOŚĆ POD

przykryciem.

5

DO GOTUJĄCEGO SIĘ

płynu wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem 10 min.

6

NASTĘPNIE WYŁĄCZAMY PALNIK

i pozostawiamy gruszki w garnku do całkowitego wystygnięcia.

7

NADZIENIE ŚLIWKOWE W

małym rondelku na bardzo małym ogniu gotujemy śliwki pokrojone w kostkę w wywarze winnym, który pozostał z gotowania gruszek.

8

ORZECHY PRAŻYMY W

piekarniku i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do wystudzonego nadzienia śliwkowego.

9

SOS CZEKOLADOWY CZEKOLADĘ

rozpuszczamy w mikrofalówce i dodajemy do niej 90 ml wywaru winnego oraz masło.

10

CIASTO FRANCUSKIE CIASTO

francuskie rozwałkować na grubość ok. 2 MM I: pociąć na paseczki o szerokości 1 cm.

11

GRUSZKI WYJMUJEMY Z

zimnego wywaru, osuszamy, a nastepnie nadziewamy nadzieniem śliwkowym.

12

ROZWAŁKOWANYM I POCIĘTYM

w cienkie paseczki ciastem francuskim owijamy gruszki i smarujemy rozmieszanym jajkiem.

13

GRUSZKI PIECZEMY W

piekarniku rozgrzanym do temp.

14

210°C PRZEZ 7-12

min do uzyskania złotego koloru.

15

JAK PODAWAĆ NA

dno talerza wylewamy zimny sos czekoladowy i stawiamy na nim gruszkę.

16

DESER PODAJEMY ZARAZ

po upieczeniu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3492,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

873,0 kcal

🥑

Tłuszcz

31,7 g

🌾

Węglowodany

128,6 g

🥬

Błonnik

9,9 g

💪

Białko

9,9 g

Podobne przepisy

Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl