zywieniesportowcow.pl

Panforte • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Panforte

Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 80 g
cukier puder - 1 łyżeczka
cynamon, laska - 5 g
figi suszone - 180 g
gałka muszkatołowa mielona - 0,33 łyżeczki
imbir świeży - 0,33 łyżeczki
kakao - 12 g
mąka pszenna - 100 g
migdały - 120 g
miód - 200 g
orzech laskowy - 130 g
pomarańcza - 1 szt.
daktyle suszone - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY MIGDAŁY I ORZECHY:
Migdały i orzechy laskowe prażymy w piekarniku na blaszce przez 10-12 minut w 190°C (termoobieg).
2.ŁĄCZYMY SYPKIE SKŁADNIKI Z:
ORZECHAMI, MIGDAŁAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ: W dużej misce mieszamy pokrojone w grubsza kostkę figi i daktyle, skórę otartą z pomarańczy, orzechy, przesiane kakao, przesianą mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir.
3.ZAGOTOWUJEMY MIÓD Z CUKREM:
W małym garnku doprowadzamy do zagotowania miodu z cukrem (gotujemy około 10 sekund). Zalewamy miodem suche składniki. Energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje.
4.PIECZEMY PANFORTE:
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 155°C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy plasterkami fig lub daktyli. Najlepiej smakuje podane w cienkich plastrach.
Panforte

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY MIGDAŁY I ORZECHY

Migdały i orzechy laskowe prażymy w piekarniku na blaszce przez 10-12 minut w 190°C (termoobieg).

2

ŁĄCZYMY SYPKIE SKŁADNIKI Z

ORZECHAMI, MIGDAŁAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ: W dużej misce mieszamy pokrojone w grubsza kostkę figi i daktyle, skórę otartą z pomarańczy, orzechy, przesiane kakao, przesianą mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir.

3

ZAGOTOWUJEMY MIÓD Z CUKREM

W małym garnku doprowadzamy do zagotowania miodu z cukrem (gotujemy około 10 sekund). Zalewamy miodem suche składniki. Energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje.

4

PIECZEMY PANFORTE

Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 155°C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy plasterkami fig lub daktyli. Najlepiej smakuje podane w cienkich plastrach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3497 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

349,7 kcal

🥑

Tłuszcz

14,5 g

🌾

Węglowodany

54,7 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy

Panforte - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl