Tort sushi • przepis • składniki • przygotowanie
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY RYŻ DO SUSHI
Dokładnie wypłukany ryż przekładamy do garnka i zalewamy mineralną lub filtrowaną wodą. Garnek przykrywamy pokrywką, a ryż zagotowujemy. Zmniejszamy płomień. Gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę, a jego ziarenka napęcznieją.
KROIMY WARZYWA I OWOCE
Ogórek przekrawamy wzdłuż na pół. Gniazda nasienne wyjmujemy za pomocą łyżeczki, a ogórek kroimy w słupki (tzw. julienne).
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Sos sriracha łączymy w miseczce z majonezem i skórką otartą z limonki. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Sos odstawiamy na czas zakwaszania ryżu.
ZAKWASZAMY RYŻ
Ocet łączymy w miseczce z cukrem i solą. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną miksturę przelewamy do ugotowanego, wciąż ciepłego ryżu. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki - uważamy, by nie połamać delikatnych ziaren ryżu. Zakwaszony ryż odstawiamy do wystudzenia.
SKŁADAMY WARSTWY TORTU SUSHI
Dłonie zwilżamy zimną wodą. Połowę ryżu z czarnym sezamem przekładamy na dno formy wyłożone warstwą papieru do pieczenia. Ryż wyrównujemy i dociskamy do dna. Na warstwę ryżu wykładamy porcję sosu i rozprowadzamy go równomiernie po całej powierzchni. Na warstwie sosu układamy plastry wędzonego tuńczyka i ogórek pokrojony w słupki. Arkusz nori docinamy do kształtu formy i układamy na warstwie ogórków.
DEKORUJEMY TORT
Formę z tortem sushi odwracamy do góry dnem i ustawiamy na paterze. Ostrożnie zdejmujemy formę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4273,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
534,2 kcal
Tłuszcz
18,3 g
Węglowodany
72,4 g
Błonnik
4,9 g
Białko
20,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Yakisoba z krewetkami
Yakisoba z makaronem soba, czyli lekko odmienione danie w japońskim stylu. Wypróbuj ten pyszny pomysł na obiad ze świeżymi warzywami, krewetkami i aromatycznym sosem!

Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem
Pełna smaku i białka pyszna sałatka z chrupiącym ryżem, łososiem i fasolką edamame. To idealny pomysł na lunch do pracy lub kolację, które przygotujesz w swoim airfryerze.

Wegetariańskie maki sushi
Zrób własnoręcznie wegetariańskie sushi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pikantny kurczak z przyprawami i ryżem basmati
Ten przepis jest tak prosty, że danie robi się niemal sam. Nie przegap więc okazji, by posmakować azjatyckiej potrawy z kurczaka.

Babka czekoladowa
Babka, choć tradycyjnie kojarzona z okresami świątecznymi, coraz chętniej wypiekana jest na co dzień. Jej wilgotna konsystencja i intensywny smak czynią ją doskonałą bazą do różnych eksperymentów i modyfikacji. Jednym z pyszniejszych wariantów tego klasycznego wypieku jest wersja czekoladowa. Jak zrobić babkę czekoladową? Odkryj nasz przepis!

Bombki z piernika
Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa rybna
Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.

MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Roladka biszkoptowa wypełniona kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem aromatycznej skórki limonki – łatwy deser, który szybko przygotujesz dla swoich sylwestrowych gości!

Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.