zywieniesportowcow.pl

Bożonarodzeniowe ciasto miodowe • przepis • składniki • przygotowanie

Blaty słodkiego ciasta z chrupiącymi orzechami przełożone kremem z kaszy manny. Efektowny deser nie tylko na święta!

Bożonarodzeniowe ciasto miodowe

Blaty słodkiego ciasta z chrupiącymi orzechami przełożone kremem z kaszy manny. Efektowny deser nie tylko na święta!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 70 g
jajko - 1 szt.
mąka pszenna tortowa - 500 g
soda oczyszczona - 10 g
śmietana 18% - 105 g
kasza manna - 100 g
mleko 3,2% - 500 ml
cukier trzcinowy - 80 g
masło - 60 g
migdały - 30 g
miód - 50 g
orzech włoski - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO W GARNKU:
na małym ogniu rozpuszczamy masło z miodem.
2.DODAJEMY CUKIER PUDER,:
mieszamy.
3.ODSTAWIAMY DO:
wystygnięcia.
4.MĄKĘ I SODĘ:
przesiewamy do dużego naczynia (niewielką ilość mąki zostawiamy do podsypania ciasta).
5.DODAJEMY JAJKO ORAZ:
kwaśną śmietanę, miksujemy.
6.STOPNIOWO WLEWAMY PRZESTUDZONĄ:
masę miodową.
7.WYROBIONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY:
na grubość ok. 3 MM.
8.ZA POMOCĄ OKRĄGŁEGO:
naczynia wycinamy 3 równe kółka z ciasta.
9.UKŁADAMY JE NA:
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
10.WARSTWA ORZECHOWA MIGDAŁY:
i orzechy włoskie zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i siekamy w drobną kostkę.
11.DO GARNKA NA:
małym ogniu dodajemy masło, miód oraz cukier trzcinowy.
12.GOTUJEMY DO CAŁKOWITEGO:
połączenia się składników.
13.DODAJEMY ORZECHY I:
całość dokładnie mieszamy.
14.NA WIERZCH KRĄŻKÓW:
z ciasta nakładamy gorącą masę orzechową.
15.TAK PRZYGOTOWANE BLATY:
pieczemy w temp.
16.180°C PRZEZ 13-15:
minut. STUDZIMY.
17.KREM Z KASZY:
manny W 100 ml mleka namaczamy kaszę mannę.
18.POZOSTAŁE MLEKO:
zagotowujemy.
19.WLEWAMY KASZKĘ DO:
gotującego się mleka i gotujemy mieszając do całkowitego zgęstnienia. STUDZIMY.
20.MASŁO Z CUKREM:
trzcinowym ucieramy mikserem na puszystą masę.
21.STOPNIOWO DODAJEMY MASĘ:
z kaszy manny i chwilę miksujemy.
22.CHŁODZIMY W LODÓWCE:
około 2-3 godziny.
23.PRZEKŁADAMY BLATY CIASTA:
kremem z kaszy, tworząc 3 piętra. WSTAWIAMY DO LODÓWKI: na noc.
24.NAJLEPIEJ SMAKUJE NA:
drugi, trzeci dzień, gdy blaty trochę zmiękną.
Bożonarodzeniowe ciasto miodowe

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO W GARNKU

na małym ogniu rozpuszczamy masło z miodem.

2

DODAJEMY CUKIER PUDER,

mieszamy.

3

ODSTAWIAMY DO

wystygnięcia.

4

MĄKĘ I SODĘ

przesiewamy do dużego naczynia (niewielką ilość mąki zostawiamy do podsypania ciasta).

5

DODAJEMY JAJKO ORAZ

kwaśną śmietanę, miksujemy.

6

STOPNIOWO WLEWAMY PRZESTUDZONĄ

masę miodową.

7

WYROBIONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY

na grubość ok. 3 MM.

8

ZA POMOCĄ OKRĄGŁEGO

naczynia wycinamy 3 równe kółka z ciasta.

9

UKŁADAMY JE NA

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

10

WARSTWA ORZECHOWA MIGDAŁY

i orzechy włoskie zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i siekamy w drobną kostkę.

11

DO GARNKA NA

małym ogniu dodajemy masło, miód oraz cukier trzcinowy.

12

GOTUJEMY DO CAŁKOWITEGO

połączenia się składników.

13

DODAJEMY ORZECHY I

całość dokładnie mieszamy.

14

NA WIERZCH KRĄŻKÓW

z ciasta nakładamy gorącą masę orzechową.

15

TAK PRZYGOTOWANE BLATY

pieczemy w temp.

16

180°C PRZEZ 13-15

minut. STUDZIMY.

17

KREM Z KASZY

manny W 100 ml mleka namaczamy kaszę mannę.

18

POZOSTAŁE MLEKO

zagotowujemy.

19

WLEWAMY KASZKĘ DO

gotującego się mleka i gotujemy mieszając do całkowitego zgęstnienia. STUDZIMY.

20

MASŁO Z CUKREM

trzcinowym ucieramy mikserem na puszystą masę.

21

STOPNIOWO DODAJEMY MASĘ

z kaszy manny i chwilę miksujemy.

22

CHŁODZIMY W LODÓWCE

około 2-3 godziny.

23

PRZEKŁADAMY BLATY CIASTA

kremem z kaszy, tworząc 3 piętra. WSTAWIAMY DO LODÓWKI: na noc.

24

NAJLEPIEJ SMAKUJE NA

drugi, trzeci dzień, gdy blaty trochę zmiękną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7144,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

595,4 kcal

🥑

Tłuszcz

32,9 g

🌾

Węglowodany

66,1 g

🥬

Błonnik

10,4 g

💪

Białko

10,4 g

Podobne przepisy

Bożonarodzeniowe ciasto miodowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl