Karp po żydowsku • przepis • składniki • przygotowanie
Karp po żydowsku to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Żydów aszkenazyjskich ze Środkowo-Wschodniej Europy, które znalazło stałe miejsce na polskich stołach, zwłaszcza podczas wigilijnej uczty. Jak przygotować to pyszne danie? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
410 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KARPIA
Karpia dokładnie myjemy i ściągamy z niego łuski, odcinamy z niego głowę, płetwy oraz ogon i wyciągamy wnętrzności. Kroimy rybę na dzwonka, a następnie wyciskamy sok z jednej cytryny i delikatnie skrapiamy nim rybę. Przekładamy dzwonka do miski i wkładamy je do lodówki na 15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY BULION
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Wkładamy ją do rondla. Do rondla wkładamy także płetwy, ogon i głowę ryby. Zalewamy wodą i dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól oraz cukier. Ustawiamy na kuchence i gotujemy przez ok. 20 minut na średnim ogniu.
DODAJEMY WINO
Po upływie 20 minut dodajemy wino do bulionu. Mieszamy i dalej gotujemy przez kolejne 30 minut. Krok ten można pominąć, jeśli przygotowujemy potrawę dla osób niemogących spożywać alkoholu.
ODCEDZAMY BULION
Przelewamy bulion przez sito do drugiego garnka. Warzywa i resztę składników odkładamy na talerz, a bulion ustawiamy z powrotem na kuchence. Garnek myjemy.
DODAJEMY DZWONKI DO WYWARU
Dodajemy dzwonki karpia do bulionu i gotujemy na małym ogniu, aż ryba będzie miękka. Gdy ryba się ugotuje, wyciągamy ją i układamy na półmisku. Odstawiamy rybę do przestudzenia, a potem wkładamy ją do lodówki. Nie wyłączamy wywaru.
SPARZAMY CEBULĘ
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Sparzamy ją w wywarze i odkładamy na talerzyk. Wywar odstawiamy do wystygnięcia.
KLARUJEMY BULION
Do miseczki wbijamy białko i ubijamy z niego pianę. Przelewamy pianę do schłodzonego bulionu. Mieszamy i ustawiamy garnek ponownie na kuchence. Gotujemy na małym ogniu, aż bulion się zagotuje.
PRZECEDZAMY BULION
Na sitku układamy gazę, a sito nad garnkiem. Przecedzamy bulion do garnka, aby stał się klarowny.
DODAJEMY RODZYNKI I MIGDAŁY
Do bulionu dodajemy rodzynki i migdały.
DODAJEMY ŻELATYNĘ
Do kubka wlewamy ok. 50 ml wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Czekamy, aż napęcznieje, a następnie wlewamy ją do bulionu. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
WYKAŃCZAMY DANIE
Marchew z talerza kroimy w plastry i układamy ją na półmisku wokół karpia. Układamy wokół ryby równie sparzoną cebulę. Wszystko zalewamy lekko płynną galaretą. Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy, aż galareta całkiem stężeje (na 5-6 godzin). Następnie ozdabiamy danie. Połówkę cytryny myjemy i osuszamy, a potem kroimy w cienkie plastry i układamy na rybie. Natkę pietruszki również myjemy, osuszamy i układamy na wierzchu. Pyszna galareta jest gotowa!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3183,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
636,7 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
52,1 g
Błonnik
9 g
Białko
52,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.

Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym to wyjątkowo kremowy i aksamitny deser, którego koniecznie powinieneś spróbować! To idealna propozycja dla wszystkich miłośników serników, którzy szukają czegoś niecodziennego. Spróbuj sernika z naszego przepisu i zakochaj się w jego smaku!

Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Szukasz efektownego dania, które zachwyci gości i jednocześnie jest proste do przygotowania? Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to idealna propozycja – połączenie delikatnego mięsa, soczystych pieczarek zawiniętych w ciasto z żółtego sera tworzy harmonijną kompozycję smaków. Odkryj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino to doskonały deser dla miłośników kawowych smaków. Delikatny, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem śmietankowym i kawowym tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyca swoją lekkością. To ciasto idealne na spotkania przy filiżance kawy, ale równie dobrze sprawdzi się na inne okazje. Zrób je razem z nami!

Szynka w galarecie — przepis na roladki z szynki z jajkiem
Szynka w galarecie to elegancka przystawka, która może stać się smaczną i estetyczną ozdobą twojego stołu. Jak zrobić delikatne roladki z szynki, wypełnione jajkiem i zalane klarowną galaretą? Odkryj nasz prosty przepis!

Piętrowy tort na 20-lecie Lidla
Co za okazja! 20-lecie Lidla to idealny powód, aby upiec wyjątkowy i pyszny tort. Obejrzyjcie jubileuszowy odcinek i spróbujcie tego połączenia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!

Meatloaf — pieczeń rzymska, ale po amerykańsku
Chcesz poznać jedno z najbardziej lubianych amerykańskich dań? Spróbuj meatloaf, czyli pieczeni rzymskiej przygotowanej w nieco odmienny sposób, bo z dodatkiem ketchupu. Zaintrygowany? Sprawdź nasz przepis!

Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
Kurczak, świeże warzywa, aromatyczne przyprawy i śródziemnomorskie dodatki – z tych składników powstało coś pysznego!