zywieniesportowcow.pl

Wiśniowe Sushi • przepis • składniki • przygotowanie

Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!

Wiśniowe Sushi

Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 30 g
imbir świeży - 5 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
wiśnia - 160 g
sok wiśniowy - 50 ml
cukier wanilinowy - 1 paczka
mleko - 300 ml
ryż jaśminowy - 170 g
kakao - 20 g
woda - 50 ml
żelatyna - 4 g
śmietana 30% - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.RYŻ MLEKO, ŚMIETANKĘ:
i cukier wanilinowy zagotowujemy.
2.DODAJEMY RYŻ I:
gotujemy około 12 minut.
3.ZOSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM:
do wystudzenia.
4.WIŚNIE WIŚNIE Z:
kompotem i cukrem zagotowujemy.
5.Z WODY I:
mączki ziemniaczanej sporządzamy zawiesinę, którą następnie dodajemy do gotujących się wiśni, energicznie mieszamy tak, aby nie powstały grudki (jak przy gotowaniu kisielu).
6.NA SAMYM KOŃCU:
dodajemy starty imbir – do smaku.
7.ODSTAWIAMY DO:
wystudzenia.
8.ŻELKA CZEKOLADOWA ŻELATYNĘ:
moczymy w wodzie, śmietankę, wodę i kakao zagotowujemy i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
9.ZESTAWIAMY GARNEK Z:
palnika.
10.NASTĘPNIE DODAJEMY NAMOCZONĄ:
żelatynę, a po rozpuszczeniu żelatyny całość przelewamy przez drobne sito.
11.PRZESTUDZONĄ ŻELKĘ ROZLEWAMY:
na arkuszu papieru do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce.
12.JESZCZE CIEPŁY RYŻ:
rozsmarowujemy (w formie prostokąta) na blacie wyłożonym folią spożywczą (folia powinna być większa od warstwy ryżu) na mniej więcej 1,5 cm grubości.
13.W POŁOWIE SZEROKOŚCI:
rozsmarowanego ryżu nakładamy pasek wiśni (przez całą długość).
14.ZA POMOCĄ FOLII:
spożywczej składamy ryż na pół wzdłuż dłuższego boku (tak aby wiśnie znalazły się centralnie w środku).
15.NASTĘPNIE ZAKRĘCAMY BOKI:
folii spożywczej tak, jak zakręcamy papierek cukierka (zakręcamy jak najciaśniej, możemy nakłuć folię, aby pozbyć się powietrza), formując ścisły wałek.
16.ODSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na mniej więcej 2 godziny.
17.NA BRZEGU WCZEŚNIEJ:
przygotowanej i już zestalonej żelki czekoladowej kładziemy schłodzony, wyjęty z folii ryżowy wałek.
18.RYŻ ŚCIŚLE OWIJAMY:
żelką czekoladową, usuwamy papier i kroimy na mniejsze części.
Wiśniowe Sushi

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

RYŻ MLEKO, ŚMIETANKĘ

i cukier wanilinowy zagotowujemy.

2

DODAJEMY RYŻ I

gotujemy około 12 minut.

3

ZOSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM

do wystudzenia.

4

WIŚNIE WIŚNIE Z

kompotem i cukrem zagotowujemy.

5

Z WODY I

mączki ziemniaczanej sporządzamy zawiesinę, którą następnie dodajemy do gotujących się wiśni, energicznie mieszamy tak, aby nie powstały grudki (jak przy gotowaniu kisielu).

6

NA SAMYM KOŃCU

dodajemy starty imbir – do smaku.

7

ODSTAWIAMY DO

wystudzenia.

8

ŻELKA CZEKOLADOWA ŻELATYNĘ

moczymy w wodzie, śmietankę, wodę i kakao zagotowujemy i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.

9

ZESTAWIAMY GARNEK Z

palnika.

10

NASTĘPNIE DODAJEMY NAMOCZONĄ

żelatynę, a po rozpuszczeniu żelatyny całość przelewamy przez drobne sito.

11

PRZESTUDZONĄ ŻELKĘ ROZLEWAMY

na arkuszu papieru do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce.

12

JESZCZE CIEPŁY RYŻ

rozsmarowujemy (w formie prostokąta) na blacie wyłożonym folią spożywczą (folia powinna być większa od warstwy ryżu) na mniej więcej 1,5 cm grubości.

13

W POŁOWIE SZEROKOŚCI

rozsmarowanego ryżu nakładamy pasek wiśni (przez całą długość).

14

ZA POMOCĄ FOLII

spożywczej składamy ryż na pół wzdłuż dłuższego boku (tak aby wiśnie znalazły się centralnie w środku).

15

NASTĘPNIE ZAKRĘCAMY BOKI

folii spożywczej tak, jak zakręcamy papierek cukierka (zakręcamy jak najciaśniej, możemy nakłuć folię, aby pozbyć się powietrza), formując ścisły wałek.

16

ODSTAWIAMY DO LODÓWKI

na mniej więcej 2 godziny.

17

NA BRZEGU WCZEŚNIEJ

przygotowanej i już zestalonej żelki czekoladowej kładziemy schłodzony, wyjęty z folii ryżowy wałek.

18

RYŻ ŚCIŚLE OWIJAMY

żelką czekoladową, usuwamy papier i kroimy na mniejsze części.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1465 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

366,3 kcal

🥑

Tłuszcz

12,2 g

🌾

Węglowodany

56,4 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy

Wiśniowe Sushi - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl