zywieniesportowcow.pl

Tarta marchewkowo-jabłkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Jak nie marnować resztek w kuchni? Za pomocą tego przepisu Paweł pokaże Wam, jak z pozostałości po soku przygotować pyszną tartę. Sprawdźcie koniecznie!

Tarta marchewkowo-jabłkowa

Jak nie marnować resztek w kuchni? Za pomocą tego przepisu Paweł pokaże Wam, jak z pozostałości po soku przygotować pyszną tartę. Sprawdźcie koniecznie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 60 g
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
jajko - 2 szt.
masło - 60 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 25 ml
ciasto francuskie - 1 szt.
mąka pszenna - 100 g
jabłko zielone - 500 g
marchew - 100 g
pomarańcza - 1 szt.
syrop klonowy - 150 g
jabłko czerwone - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.WYCISKAMY SOK Z JABŁEK I MARCHEWEK:
Jabłka i marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wyciskamy z nich sok. Nie wyrzucamy resztek, które nam zostaną – wykorzystamy je w dalszej części przepisu.
2.PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO:
Kruche ciasto na tartę przygotowujemy według przepisu natartę z kremem katalońskim.
3.PIECZEMY TARTĘ:
Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 17‑20 minut, do momentu uzyskania delikatnie złotego koloru.
4.PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ:
Na patelnię wylewamy syrop klonowy. Kiedy syrop zacznie się gotować, dodajemy pozostałe po wyciśnięciu soku marchewkę i jabłka, oraz skórkę i sok z pomarańczy. Smażymy wszystkie składniki do momentu, aż sok odparuje i uzyskamy odpowiednią konsystencję. Gotową konfiturę przekładamy na wcześniej upieczony spód tarty.
5.UBIJAMY BIAŁKA:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem waniliowym, a następnie stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ubijamy.
6.DODAJEMY ŻÓŁTKA I MASŁO:
Masło roztapiamy w rondelku. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie stopniowo dolewamy rozpuszczone masło i ubijamy całość.
7.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych jajek. Całość dokładnie mieszamy.
8.ŁĄCZYMY RESZTKI Z JAJKAMI:
Do resztek jabłek i marchewek dodajemy odrobinę soku z cytryny, mieszamy i łączymy je z jajkami. Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowane kruche ciasto z konfiturą.
9.PIECZEMY TARTĘ:
Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C i pieczemy około 30 minut.
Tarta marchewkowo-jabłkowa

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYCISKAMY SOK Z JABŁEK I MARCHEWEK

Jabłka i marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wyciskamy z nich sok. Nie wyrzucamy resztek, które nam zostaną – wykorzystamy je w dalszej części przepisu.

2

PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO

Kruche ciasto na tartę przygotowujemy według przepisu natartę z kremem katalońskim.

3

PIECZEMY TARTĘ

Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 17‑20 minut, do momentu uzyskania delikatnie złotego koloru.

4

PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ

Na patelnię wylewamy syrop klonowy. Kiedy syrop zacznie się gotować, dodajemy pozostałe po wyciśnięciu soku marchewkę i jabłka, oraz skórkę i sok z pomarańczy. Smażymy wszystkie składniki do momentu, aż sok odparuje i uzyskamy odpowiednią konsystencję. Gotową konfiturę przekładamy na wcześniej upieczony spód tarty.

5

UBIJAMY BIAŁKA

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem waniliowym, a następnie stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ubijamy.

6

DODAJEMY ŻÓŁTKA I MASŁO

Masło roztapiamy w rondelku. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie stopniowo dolewamy rozpuszczone masło i ubijamy całość.

7

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych jajek. Całość dokładnie mieszamy.

8

ŁĄCZYMY RESZTKI Z JAJKAMI

Do resztek jabłek i marchewek dodajemy odrobinę soku z cytryny, mieszamy i łączymy je z jajkami. Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowane kruche ciasto z konfiturą.

9

PIECZEMY TARTĘ

Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C i pieczemy około 30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3236,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

323,6 kcal

🥑

Tłuszcz

12,8 g

🌾

Węglowodany

48,2 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy

Tarta marchewkowo-jabłkowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl