Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY MIĘSO
Mięso myjemy, osuszamy, szpikujemy czosnkiem, nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy je na oliwie do uzyskania złotego koloru, w naczyniu odpowiednim również do piekarnika. Następnie pieczemy ok. 60-80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wyjmujemy mięso, zawijamy w folię aluminiową, aby pozostało soczyste, i odkładamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
523,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
130,9 kcal
Tłuszcz
11,5 g
Węglowodany
5,6 g
Błonnik
2,1 g
Białko
2,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
Szukasz eleganckiego dania? Przygotuj wyśmienitą polędwicę wieprzową ze szparagami w śmietanie oraz aromatycznym ryżem ze świeżą trybulą.

Szaszłyki z łososia z cukinią
Szaszłyki z łososia z cukinią, czyli niezwykle proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi czosnku, cytryny i syropu klonowego zachwyca mnogością smaków, które idealnie się łączą.

Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
Dip z czosnkiem niedźwiedzim to doskonały dodatek do warzyw, a także mięs – sprawdzi się podczas każdego grillowania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
Kluczem do upieczenia idealnego kurczaka w całości jest farsz! A z tego farszu z kaszą gryczaną, pistacjami i żurawinami przygotujesz także pasztet!

Kwaśnica — przepis na góralską zupę
Kwaśnica to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni góralskiej, które od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością wśród mieszkańców górzystych terenów Polski. Ta wyjątkowa zupa o intensywnie kwaśnym smaku, przyrządzana na bazie kiszonej kapusty i sporej ilości mięsa potrafi rozkochać w sobie już od pierwszej łyżki!

Odwrócone ciasto z truskawkami
Idealny wypiek dla małych i dużych wielbicieli owoców, czyli odwrócone ciasto z truskawkami. Przygotujecie je według prostego przepisu Pawła – na przykład na Dzień Dziecka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cake pops: ciastka na patyku
Przypominają lody, ale pod warstwą czekolady skrywają niespodziankę: ciasteczkowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Niech cake pops Pawła będą ozdobą Twojego wielkanocnego stołu!

Koktajl tiramisu
Smak tiramisu w formie koktajlu? Dzięki temu przepisowi to możliwe!

Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
Efektowny obiad? Delikatne kawałki jagnięciny podane z soczyście zieloną sałatką z groszku, mięty oraz sera feta.