zywieniesportowcow.pl

Czekoladowe doniczki z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowo pomysłowy deser przypominający kształtem doniczkę, kryjący w sobie pyszną galaretkę truskawkową z kawałkami owoców. Przygotuj go i zaskocz najbliższych!

Czekoladowe doniczki z truskawkami

Wyjątkowo pomysłowy deser przypominający kształtem doniczkę, kryjący w sobie pyszną galaretkę truskawkową z kawałkami owoców. Przygotuj go i zaskocz najbliższych!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada mleczna - 100 g
galaretka truskawkowa - 75 g
woda - 200 ml
jogurt grecki - 4 łyżki
truskawka - 100 g
ciastka czekoladowe neo - 80 g
mięta świeża -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWE DONICZKI:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie pokrywamy nią wnętrze papierowych kubeczków na tyle grubo, aby dokładnie pokryła boki. Wypełnione czekoladą kubeczki chłodzimy w lodówce przez min. 1 godzinę.
2.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ:
Wszystkie (poza 2 sztukami) truskawki kroimy w niewielką kostkę. Galaretkę zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą, dokładnie mieszamy i lekko studzimy. Do przestudzonej, ale nadal płynnej galaretki dodajemy jogurt grecki i pokrojone truskawki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
3.CHŁODZIMY DESERY:
Gotową galaretką wypełniamy schłodzone czekoladowe doniczki. Tak przygotowane desery chłodzimy przez kolejną godzinę w lodówce.
4.PODAJEMY DESERY:
Za pomocą nożyczek delikatnie przecinamy wzdłuż nasze papierowe kubki i zdejmujemy je z doniczek. Na wierzch galaretki kruszymy ciasteczka NEO i przyozdabiamy połówkami truskawek oraz listkiem mięty.
Czekoladowe doniczki z truskawkami

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWE DONICZKI

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie pokrywamy nią wnętrze papierowych kubeczków na tyle grubo, aby dokładnie pokryła boki. Wypełnione czekoladą kubeczki chłodzimy w lodówce przez min. 1 godzinę.

2

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

Wszystkie (poza 2 sztukami) truskawki kroimy w niewielką kostkę. Galaretkę zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą, dokładnie mieszamy i lekko studzimy. Do przestudzonej, ale nadal płynnej galaretki dodajemy jogurt grecki i pokrojone truskawki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

3

CHŁODZIMY DESERY

Gotową galaretką wypełniamy schłodzone czekoladowe doniczki. Tak przygotowane desery chłodzimy przez kolejną godzinę w lodówce.

4

PODAJEMY DESERY

Za pomocą nożyczek delikatnie przecinamy wzdłuż nasze papierowe kubki i zdejmujemy je z doniczek. Na wierzch galaretki kruszymy ciasteczka NEO i przyozdabiamy połówkami truskawek oraz listkiem mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1027,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

513,9 kcal

🥑

Tłuszcz

24,4 g

🌾

Węglowodany

65,1 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

8,5 g

Podobne przepisy

Czekoladowe doniczki z truskawkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl