zywieniesportowcow.pl

Kurczak z piekarnika - pieczony w całości • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle prosty w przygotowaniu chrupiący kurczak pieczony w całości. Sprawdź, jak przygotować to danie dla całej rodziny i ciesz się jego smakiem!

Kurczak z piekarnika - pieczony w całości

Niezwykle prosty w przygotowaniu chrupiący kurczak pieczony w całości. Sprawdź, jak przygotować to danie dla całej rodziny i ciesz się jego smakiem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
kurczak - 1 szt.
oliwa z oliwek - 100 ml
natka pietruszki - 20 g
przyprawa do drobiu - 30 g
woda - 250 ml
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Skrzydełka kurczaka wywijamy, aby nie były luźne. Następnie odcinamy nadmiar skóry i tłuszczu z okolic kupra.
2.FASZERUJEMY KURCZAKA:
Cebule kroimy w ósemki, a czosnek obieramy. Natkę pietruszki dość drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dokładnie ze sobą łączymy i faszerujemy nimi wnętrze kurczaka.
3.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Przyprawę do kurczaka przesypujemy do miseczki. Następnie zalewamy ją oliwą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy wierzch kurczaka, a także po delikatnym podniesieniu skóry na piersi jego wnętrze. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy szczelnie w folie spożywczą i przekładamy do lodówki na min. 2 godziny.
4.PIECZEMY KURCZAKA:
Po 2 godzinach marynowania, kurczaka odwijamy z folii spożywczej i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C, podlewamy kurczaka szklanką wody i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. Przez cały czas pieczenia, co ok. 15 minut, kurczaka podlewamy gromadzącym się na dnie naczynia sosem.
5.PODAJEMY KURCZAKA:
Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie kroimy mięso na porcje i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kurczak z piekarnika - pieczony w całości

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Skrzydełka kurczaka wywijamy, aby nie były luźne. Następnie odcinamy nadmiar skóry i tłuszczu z okolic kupra.

2

FASZERUJEMY KURCZAKA

Cebule kroimy w ósemki, a czosnek obieramy. Natkę pietruszki dość drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dokładnie ze sobą łączymy i faszerujemy nimi wnętrze kurczaka.

3

MARYNUJEMY KURCZAKA

Przyprawę do kurczaka przesypujemy do miseczki. Następnie zalewamy ją oliwą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy wierzch kurczaka, a także po delikatnym podniesieniu skóry na piersi jego wnętrze. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy szczelnie w folie spożywczą i przekładamy do lodówki na min. 2 godziny.

4

PIECZEMY KURCZAKA

Po 2 godzinach marynowania, kurczaka odwijamy z folii spożywczej i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C, podlewamy kurczaka szklanką wody i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. Przez cały czas pieczenia, co ok. 15 minut, kurczaka podlewamy gromadzącym się na dnie naczynia sosem.

5

PODAJEMY KURCZAKA

Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie kroimy mięso na porcje i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4330,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1082,6 kcal

🥑

Tłuszcz

85,2 g

🌾

Węglowodany

10,4 g

🥬

Błonnik

64,7 g

💪

Białko

64,7 g

Podobne przepisy

Kurczak z piekarnika - pieczony w całości - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl