zywieniesportowcow.pl

Tarta Tatin • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Tarta Tatin

Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 200 g
sól - 1 szczypta
woda - 2 łyżki
cukier - 150 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
jabłko czerwone - 6 szt.
masło - 150 g
lody waniliowe - 280 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MIKSER METALOWĄ:
foremkę o śr.
2.26-27 CM -:
bez zdejmowanego dna folię spożywczą wałek naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) lub 210 stopni C (góra-dół) Przygotuj wcześniej Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiekło.
3.CIASTO DO MISKI:
miksera wsypujemy 200 g mąki pszennej, 20 g cukru, szczyptę soli, dodajemy 100 g masła w temperaturze pokojowej, wcześniej pokrojonego na małą kosteczkę i 1 żółtko.
4.CIASTO UCIERAMY ZA:
pomocą miksera.
5.W TRAKCIE MIESZANIA:
dodajemy do ciasta 2 łyżki wody.
6.MIKSUJEMY DO MOMENTU,:
aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski miksera.
7.CIASTO ZAWIJAMY W:
folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
8.PO TYM CZASIE:
posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.
9.JABŁKA JABŁKA OBIERAMY:
i kroimy na ćwiartki.
10.DELIKATNIE WYCINAMY GNIAZDA:
nasienne, następnie każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.
11.DO METALOWEJ FOREMKI:
wsypujemy 150 g cukru i 150 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki, podgrzewamy w celu uzyskania karmelu (cukier rozpuszczamy równomiernie, cały czas mieszamy, uważając, żeby karmel się nie przypalił).
12.ZDEJMUJEMY FOREMKĘ Z:
ognia, czekamy chwilę aż zawartość stężeje.
13.W FOREMCE UKŁADAMY:
pierwszą warstwę jabłek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz z kawałków jabłek), którą następnie posypujemy częścią przygotowanego cynamonu.
14.UKŁADAMY DRUGĄ WARSTWĘ:
jabłek, posypujemy całość resztą cynamonu.
15.NAKŁADAMY POKRYWKĘ NA:
foremkę.
16.CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY, CZEKAMY,:
aż karmel na dnie foremki zacznie się pienić i pokryje wszystkie jabłka.
17.PODDUSZAMY PRZEZ MNIEJ:
więcej 5 minut.
18.ROZWAŁKOWANE CIASTO NAKŁADAMY:
na foremkę z jabłkami.
19.ZBYT DŁUGIE BRZEGI:
zawijamy do środka.
20.NA WIERZCHU CIASTA,:
na środku, robimy niewielką dziurkę.
21.FOREMKĘ Z CIASTEM:
wkładamy na mniej więcej 25 minut do piekarnika, na dolną kratkę.
22.PO UPIECZENIU CZEKAMY:
chwilę, aż ciasto się ostudzi.
23.ZA POMOCĄ NOŻA:
odklejamy brzegi ciasta od foremki.
24.BIERZEMY DUŻY TALERZ,:
foremkę obracamy i delikatnie wysuwamy z niej tartę.
25.JAK PODAWAĆ KAWAŁKI:
tarty podajemy z lodami śmietankowymi, całość przystrajamy kilkoma listkami mięty .
Tarta Tatin

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MIKSER METALOWĄ

foremkę o śr.

2

26-27 CM -

bez zdejmowanego dna folię spożywczą wałek naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) lub 210 stopni C (góra-dół) Przygotuj wcześniej Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiekło.

3

CIASTO DO MISKI

miksera wsypujemy 200 g mąki pszennej, 20 g cukru, szczyptę soli, dodajemy 100 g masła w temperaturze pokojowej, wcześniej pokrojonego na małą kosteczkę i 1 żółtko.

4

CIASTO UCIERAMY ZA

pomocą miksera.

5

W TRAKCIE MIESZANIA

dodajemy do ciasta 2 łyżki wody.

6

MIKSUJEMY DO MOMENTU,

aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski miksera.

7

CIASTO ZAWIJAMY W

folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.

8

PO TYM CZASIE

posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.

9

JABŁKA JABŁKA OBIERAMY

i kroimy na ćwiartki.

10

DELIKATNIE WYCINAMY GNIAZDA

nasienne, następnie każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.

11

DO METALOWEJ FOREMKI

wsypujemy 150 g cukru i 150 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki, podgrzewamy w celu uzyskania karmelu (cukier rozpuszczamy równomiernie, cały czas mieszamy, uważając, żeby karmel się nie przypalił).

12

ZDEJMUJEMY FOREMKĘ Z

ognia, czekamy chwilę aż zawartość stężeje.

13

W FOREMCE UKŁADAMY

pierwszą warstwę jabłek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz z kawałków jabłek), którą następnie posypujemy częścią przygotowanego cynamonu.

14

UKŁADAMY DRUGĄ WARSTWĘ

jabłek, posypujemy całość resztą cynamonu.

15

NAKŁADAMY POKRYWKĘ NA

foremkę.

16

CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY, CZEKAMY,

aż karmel na dnie foremki zacznie się pienić i pokryje wszystkie jabłka.

17

PODDUSZAMY PRZEZ MNIEJ

więcej 5 minut.

18

ROZWAŁKOWANE CIASTO NAKŁADAMY

na foremkę z jabłkami.

19

ZBYT DŁUGIE BRZEGI

zawijamy do środka.

20

NA WIERZCHU CIASTA,

na środku, robimy niewielką dziurkę.

21

FOREMKĘ Z CIASTEM

wkładamy na mniej więcej 25 minut do piekarnika, na dolną kratkę.

22

PO UPIECZENIU CZEKAMY

chwilę, aż ciasto się ostudzi.

23

ZA POMOCĄ NOŻA

odklejamy brzegi ciasta od foremki.

24

BIERZEMY DUŻY TALERZ,

foremkę obracamy i delikatnie wysuwamy z niej tartę.

25

JAK PODAWAĆ KAWAŁKI

tarty podajemy z lodami śmietankowymi, całość przystrajamy kilkoma listkami mięty .

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4653,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1163,3 kcal

🥑

Tłuszcz

64,6 g

🌾

Węglowodany

139,6 g

🥬

Błonnik

11,6 g

💪

Białko

11,6 g

Podobne przepisy