Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki • przepis • składniki • przygotowanie
Kwintesencja wczesnego lata: szparagi i młode ziemniaki, tym razem w duecie! Przygotuj szybkie i proste szparagi w panierce parmezanowej i ciesz się krótkim sezonem na nowalijki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY ZIEMNIAKI W MUNDURKACH
Ziemniaki ze skórką myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i nacinamy z jednej strony na krzyż. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Oliwę dokładnie wcieramy w skórkę ziemniaków. Ziemniaki oprószamy z wierzchu gruboziarnistą solą.
PANIERUJEMY I SMAŻYMY SZPARAGI
Mąkę łączymy z bułką tartą, parmezanem, solą i wędzoną papryką w głębokim talerzu. Dokładnie mieszamy.Do osobnego głębokiego talerza przelewamy maślankę.
PODAJEMY DANIE
Gotowe szparagi w panierce wykładamy na talerz. Obok układamy upieczone ziemniaki w mundurkach i dekorujemy je kwaśną śmietaną. Całość oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3222,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
805,5 kcal
Tłuszcz
57,0 g
Węglowodany
59,2 g
Błonnik
17,5 g
Białko
17,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.

Śląska szpajza cytrynowa
Tradycyjny śląski deser w nieco lżejszej odsłonie? To musi być przepis Kingi! Przygotuj lekką, cytrynową piankę na bazie jajek i odkrywaj słodkie smaki regionalnej kuchni!

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Pyszny sposób na bezmięsne kotlety, które wyczarujesz z twarogu, kaszy i cebuli. Ten smak docenią nie tylko wegetarianie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gnocchi z grzybami i brukselką
Pyszne kluseczki podane z zaskakującą kompozycją pieczarek, brukselki i przypraw oraz delikatnych kawałków mango.

Tacos z piersią kurczaka i surówką chimichurri
Przyrządź własną ucztę inspirowaną południowoamerykańskimi smakami! Sprawdź, jak prosto przygotujesz pyszne tacos z kurczakiem i surówką chimichurri.

Frittata z boczkiem i młodą kapustą
Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rumsztyk
Rumsztyk to klasyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Przygotowywany z wysokiej jakości mięsa wołowego, rumsztyk jest doskonałym wyborem na obiad czy kolację. Nasz przepis na rumsztyk pozwoli Ci uzyskać idealnie soczystą i smaczną potrawę dla całej rodziny.

Smoothie z żurawinami
Aksamitne smoothie o bardzo owocowym smaku to świetny pomysł na drugie śniadanie lub lunch. Wmiksuj się w ten przepis i sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie żurawin i bananów.

Gorąca korzenna czekolada
Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.