zywieniesportowcow.pl

Racuchy z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Racuchy z jabłkami to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 30 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
jabłko czerwone - 2 szt.
jajko - 2 szt.
mąka pszenna pełnoziarnista - 50 g
mąka pszenna tortowa - 100 g
mleko - 150 ml
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
drożdże świeże - 20 g
cukier puder - 5 g
śmietana 18% - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE W MLEKU:
Podgrzewamy mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru do momentu rozpuszczenia. Upłynnione drożdże z cukrem dodajemy do ciepłego mleka. Następnie dodajemy wymieszane dwa rodzaje mąki z pozostałą częścią cukru, cynamon, szczyptę soli oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
2.DODAJEMY JABŁKA DO CIASTA:
W tym czasie myjemy jabłka, obieramy i kroimy w cienkie półplastry. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy pokrojone jabłka, dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
3.SMAŻYMY RACUCHY:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, rozgrzewamy i smażymy racuchy z obu stron.
Racuchy z jabłkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE W MLEKU

Podgrzewamy mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru do momentu rozpuszczenia. Upłynnione drożdże z cukrem dodajemy do ciepłego mleka. Następnie dodajemy wymieszane dwa rodzaje mąki z pozostałą częścią cukru, cynamon, szczyptę soli oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

2

DODAJEMY JABŁKA DO CIASTA

W tym czasie myjemy jabłka, obieramy i kroimy w cienkie półplastry. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy pokrojone jabłka, dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.

3

SMAŻYMY RACUCHY

Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, rozgrzewamy i smażymy racuchy z obu stron.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1331,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

221,9 kcal

🥑

Tłuszcz

6,5 g

🌾

Węglowodany

36 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy

Racuchy z jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl