zywieniesportowcow.pl

Ciasto cukiniowo-makowe • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalne ciasto z cukinią, makiem i kremem śmietankowym. Łatwe w przygotowaniu i smaczne – wypróbuj!

Ciasto cukiniowo-makowe

Oryginalne ciasto z cukinią, makiem i kremem śmietankowym. Łatwe w przygotowaniu i smaczne – wypróbuj!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 175 g
cukier puder - 100 g
cukinia - 400 g
cytryna - 1 szt.
jajko - 3 szt.
mak - 125 g
masło - 40 g
olej rzepakowy - 50 ml
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 350 g
twaróg śmietankowy - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cukier, olej rzepakowy, sól, jajka, skórkę otartą z cytryny oraz sok z cytryny ubijamy. Dodajemy mąkę wymieszaną ze 100 g maku i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukinię i krótko mieszamy.
2.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 55-60 minut, w razie potrzeby pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił.
3.ROBIMY KREM TWAROGOWY:
Cukier puder przesiewamy przez sito. Miksujemy z twarogiem i miękkim masłem na gładką masę. Dodajemy pozostały mak i mieszamy, krem wstawiamy do lodówki.
Ciasto cukiniowo-makowe

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cukier, olej rzepakowy, sól, jajka, skórkę otartą z cytryny oraz sok z cytryny ubijamy. Dodajemy mąkę wymieszaną ze 100 g maku i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukinię i krótko mieszamy.

2

PIECZEMY CIASTO

Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 55-60 minut, w razie potrzeby pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił.

3

ROBIMY KREM TWAROGOWY

Cukier puder przesiewamy przez sito. Miksujemy z twarogiem i miękkim masłem na gładką masę. Dodajemy pozostały mak i mieszamy, krem wstawiamy do lodówki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4107 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

273,8 kcal

🥑

Tłuszcz

10,5 g

🌾

Węglowodany

39,9 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy

Ciasto cukiniowo-makowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl