Gumbo — gęsta zupa z Luizjany • przepis • składniki • przygotowanie
Czy jest danie, które lepiej oddaje ducha Luizjany niż aromatyczne, gęste gumbo? To wyjątkowa zupa, łącząca wpływy kuchni kreolskiej i cajun, pełna intensywnych smaków i aromatycznych przypraw. Przyrządzana z mięsa, owoców morza i wielu dodatków. Sprawdź nasz przepis na to niezwykłe danie!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY KREWETKI Z KIEŁBASĄ
Kiełbasę kroimy w plastry. Krewetki dodatkowo oczyszczamy jeśli tego wymagają i ściągamy z nich pancerze. Na patelni rozgrzewamy masło (2 łyżki) i olej, a potem wrzucamy składniki i smażymy, aż lekko się zarumienią.
PODGRZEWAMY BULION
Do mniejszego garnka wlewamy bulion i podgrzewamy go na małym ogniu.
PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
W dużym garnku podsmażamy resztę masła wraz z mąką, cały czas mieszając, aby uzyskać zasmażkę o głębokim, orzechowym kolorze. Ściągamy ją z kuchenki, by jej nie przypalić.
KROIMY WARZYWA
Cebulę i czosnek obieramy z łupiny. Paprykę i seler myjemy. Przekrawamy paprykę na pół i wyciągamy z niej gniazdo nasienne i wraz z selerem kroimy w większą kostkę. Cebulę i czosnek siekamy.
GOTUJEMY RYŻ
Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a potem odcedzamy go.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Warzywa dodajemy do garnka z zasmażką i ponownie ustawiamy na kuchence. Smażymy na małym ogniu przez 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną i się przyrumienią.
DODAJEMY KREWETKI I KIEŁBASĘ DO GARNKA
Do dużego garnka z warzywami i zasmażką dodajemy kiełbasę i krewetki. Podsmażamy przez chwilę. Dodajemy wszystkie przyprawy poza pietruszką, sosem Worcestershire i cytryną.
DODAJEMY BULION
Do garnka wlewamy podgrzany bulion i gotujemy przez 20 minut. Po chwili dodajemy sok z wyciśniętej połowy cytryny, a także sos Worcestershire. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut.
SERWUJEMY ZUPĘ
Do misek wkładamy porcję ryżu, a potem wszystko zalewamy zupą. Siekamy natkę pietruszki i ozdabiamy nią zupę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3152,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
630,6 kcal
Tłuszcz
29,6 g
Węglowodany
61,4 g
Błonnik
5,2 g
Białko
30,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.

Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
Wędlina na Wielkanoc? Najlepsza będzie domowa! Spróbujcie koniecznie rolady z indyka z czerwonym pesto, która będzie świetnym urozmaiceniem świątecznego śniadania.

Boczniaki po kaszubsku
Musimy ostrzec – od tego słoika nie sposób się oderwać! Boczniaki po kaszubsku w wegańskiej wersji to propozycja nie do odrzucenia. Aromatyczna i niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą
Włoski ser fontina posłuży do przygotowania zapiekanki idealnie pasującej do grillowanych polędwiczek.

Nuggetsy z kurczaka
Domowe nuggetsy z kurczaka? To świetny sposób na dobry i jakościowy obiad, który swoim smakiem nie odbiega od gotowych dań z restauracji typu fast food, ale jego jakość jest znacznie lepsza. Chcesz wiedzieć, jak przyrządzić chrupiące nuggetsy z kurczaka, które zachwycą wszystkich domowników? Poznaj nasz sposób na te soczyste kawałki mięsa w chrupiącej panierce!

Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.

Tiramisu z jabłkami
Znasz smak oryginalnego tiramisu? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie wersję z jabłkami. Wypróbuj koniecznie!

Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?