zywieniesportowcow.pl

Deser jogurtowo-truskawkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!

Deser jogurtowo-truskawkowy

Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jogurt naturalny - 200 ml
mleko - 100 ml
żelatyna - 1 łyżeczka
cukier puder - 2 łyżeczki
truskawka - 250 g
sok z limonki - 10 ml
woda - 30 ml
kiwi - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.
patyczki czekoladowe - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.DELIKATNA GALARETKA JOGURTOWA:
Do miski przelewamy jogurt, dodajemy cukier puder (dodatek cukru nie jest konieczny, można dodać w zamian słodzik lub nie słodzić), mieszamy.
2.ŻELATYNĘ MOCZYMY W:
50 ml mleka i rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej.
3.PODGRZANY ROZTWÓR ŁĄCZYMY:
z pozostałym mlekiem i dodajemy do jogurtu.
4.MASĘ JOGURTOWĄ WLEWAMY:
do naczyń deserowych (kieliszki, salaterki, pucharki).
5.CHŁODZIMY W LODÓWCE:
około 2 godziny, do całkowitego stężenia.
6.ŻELKA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI:
miksujemy z sokiem z limonki i, opcjonalnie, cukrem pudrem.
7.ŻELATYNĘ MOCZYMY W:
wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, łączymy z truskawkami.
8.ŻELKĘ WYLEWAMY RÓWNĄ:
warstwą na galaretkę z jogurtu, chłodzimy w lodówce około 40 minut.
9.DESER DEKORUJEMY POMARAŃCZĄ:
i kiwi pokrojonymi w plastry oraz patyczkami czekoladowymi.
Deser jogurtowo-truskawkowy

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DELIKATNA GALARETKA JOGURTOWA

Do miski przelewamy jogurt, dodajemy cukier puder (dodatek cukru nie jest konieczny, można dodać w zamian słodzik lub nie słodzić), mieszamy.

2

ŻELATYNĘ MOCZYMY W

50 ml mleka i rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej.

3

PODGRZANY ROZTWÓR ŁĄCZYMY

z pozostałym mlekiem i dodajemy do jogurtu.

4

MASĘ JOGURTOWĄ WLEWAMY

do naczyń deserowych (kieliszki, salaterki, pucharki).

5

CHŁODZIMY W LODÓWCE

około 2 godziny, do całkowitego stężenia.

6

ŻELKA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI

miksujemy z sokiem z limonki i, opcjonalnie, cukrem pudrem.

7

ŻELATYNĘ MOCZYMY W

wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, łączymy z truskawkami.

8

ŻELKĘ WYLEWAMY RÓWNĄ

warstwą na galaretkę z jogurtu, chłodzimy w lodówce około 40 minut.

9

DESER DEKORUJEMY POMARAŃCZĄ

i kiwi pokrojonymi w plastry oraz patyczkami czekoladowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

636,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

159,0 kcal

🥑

Tłuszcz

4,4 g

🌾

Węglowodany

21,3 g

🥬

Błonnik

9,7 g

💪

Białko

9,7 g

Podobne przepisy

Deser jogurtowo-truskawkowy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl