zywieniesportowcow.pl

Sos tzatziki • przepis • składniki • przygotowanie

Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.

Sos tzatziki

Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jogurt grecki - 400 ml
ogórek - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
sok z cytryny - 20 ml
mięta świeża - 6 liści
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ OGÓRKA:
Ogórka zetrzyj na tarce na średnim oczku i odciśnij z nadmiaru soku, a następnie włóż do miseczki.
2.PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK:
Czosnek obierz z łupinki, a następnie przeciśnij przez praskę wprost do miseczki.
3.DODAJEMY PŁYNNE SKŁADNIKI:
Do miseczki dodaj jogurt, oliwę oraz sok z cytryny i wymieszaj całość.
4.PRZYPRAWIAMY SOS:
Posiekaj drobno miętę i dodaj do miseczki. Całość przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
5.OZDABIAMY SOS:
Na górę sosu wlej odrobinę oliwy i przyozdób 3 listkami mięty oraz zmielonym pieprzem. I już! Tzatziki są gotowe. Teraz należy włożyć je do lodówki na kilka godzin, by składniki się „przejadły”.
Sos tzatziki

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ OGÓRKA

Ogórka zetrzyj na tarce na średnim oczku i odciśnij z nadmiaru soku, a następnie włóż do miseczki.

2

PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK

Czosnek obierz z łupinki, a następnie przeciśnij przez praskę wprost do miseczki.

3

DODAJEMY PŁYNNE SKŁADNIKI

Do miseczki dodaj jogurt, oliwę oraz sok z cytryny i wymieszaj całość.

4

PRZYPRAWIAMY SOS

Posiekaj drobno miętę i dodaj do miseczki. Całość przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

5

OZDABIAMY SOS

Na górę sosu wlej odrobinę oliwy i przyozdób 3 listkami mięty oraz zmielonym pieprzem. I już! Tzatziki są gotowe. Teraz należy włożyć je do lodówki na kilka godzin, by składniki się „przejadły”.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

642,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

321,1 kcal

🥑

Tłuszcz

20,1 g

🌾

Węglowodany

15,3 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

21,3 g

Podobne przepisy

Sos tzatziki - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl