zywieniesportowcow.pl

Batony imbirowo-marcepanowe • przepis • składniki • przygotowanie

Tak przygotowane batony świetnie sprawdzą się jako rozgrzewający i słodki upominek dla najbliższych!

Batony imbirowo-marcepanowe

Tak przygotowane batony świetnie sprawdzą się jako rozgrzewający i słodki upominek dla najbliższych!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wanilia - 1,5 g
marcepan - 200 g
kuwertura biała - 25 g
kuwertura gorzka - 150 g
koniak - 1 łyżka
imbir kandyzowany - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY MASĘ:
Imbir drobno siekamy i odkładamy 2 łyżeczki. Pozostały imbir zagniatamy z marcepanem, miąższem laski wanilii i koniakiem. Masę rozwałkowujemy między 2 warstwami papieru do pieczenia na grubość ok. 1 cm. Kroimy na 18 pasków.
2.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ:
Gorzką kuwerturę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekoladą pokrywamy paski masy i układamy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy do wyschnięcia.
3.DEKORUJEMY BATONY:
Białą kuwerturę siekamy, roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej. Przelewamy do woreczka do zamrażania, woreczek zamykamy i odcinamy mały narożnik. Czekoladą rysujemy paski, a następnie posypujemy je posiekanym imbirem. Pozostawiamy do wyschnięcia, przechowujemy szczelnie zapakowane.
Batony imbirowo-marcepanowe

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 18

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY MASĘ

Imbir drobno siekamy i odkładamy 2 łyżeczki. Pozostały imbir zagniatamy z marcepanem, miąższem laski wanilii i koniakiem. Masę rozwałkowujemy między 2 warstwami papieru do pieczenia na grubość ok. 1 cm. Kroimy na 18 pasków.

2

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

Gorzką kuwerturę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekoladą pokrywamy paski masy i układamy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy do wyschnięcia.

3

DEKORUJEMY BATONY

Białą kuwerturę siekamy, roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej. Przelewamy do woreczka do zamrażania, woreczek zamykamy i odcinamy mały narożnik. Czekoladą rysujemy paski, a następnie posypujemy je posiekanym imbirem. Pozostawiamy do wyschnięcia, przechowujemy szczelnie zapakowane.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2133 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

237 kcal

🥑

Tłuszcz

12 g

🌾

Węglowodany

29,4 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

2,3 g

Podobne przepisy

Batony imbirowo-marcepanowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl