zywieniesportowcow.pl

Sernik na zimno z serków wiejskich (MCS) • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiący spód z biszkoptów i masa serowa z serków wiejskich i jogurtu greckiego? Poznaj lekki sernik na zimno w wykonaniu Kingi!

Sernik na zimno z serków wiejskich (MCS)

Chrupiący spód z biszkoptów i masa serowa z serków wiejskich i jogurtu greckiego? Poznaj lekki sernik na zimno w wykonaniu Kingi!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

biszkopty podłużne - 200 g
masło - 80 g
serek wiejski - 400 g
jogurt grecki - 200 g
miód - 2 łyżki
cytryna - 0,5 szt.
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
żelatyna - 10 g
woda - 60 ml
Owoce -
syrop klonowy -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Do misy robota kuchennego MC Smart wkładamy herbatniki. Korzystając z programu „gotowanie według ustawień własnych”, rozdrabniamy je: czas: 10 sekund / obroty: 7. Dodajemy roztopione masło i miksujemy: czas: 8 sekund / obroty: 4. Masę wysypujemy na spód tortownicy o średnicy 20 cm, dociskamy łyżką do dna i boków, wkładamy do lodówki.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Do umytej misy przekładamy serki wiejskie i jogurt grecki. Dodajemy miód, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Blendujemy na gładką masę: czas: 10 sekund / obroty: 8. Zeskrobujemy ze ścianek i powtarzamy blendowanie: czas: 10 sekund / obroty: 8 – aż masa będzie całkowicie gładka. W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę, zalewamy ją 2 łyżeczkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Następnie zalewamy ją gorącą wodą. Po 5 minutach, gdy lekko przestygnie, wlewamy ją cienkim strumieniem do misy i miksujemy: czas: 15 sekund / obroty: 3.
3.ZESTAWIAMY I CHŁODZIMY:
Masę serową wylewamy na przygotowany spód, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny – najlepiej na całą noc.
4.DEKORUJEMY I PODAJEMY:
Tuż przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami i polewamy odrobiną miodu lub syropu klonowego.
Sernik na zimno z serków wiejskich (MCS)

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Do misy robota kuchennego MC Smart wkładamy herbatniki. Korzystając z programu „gotowanie według ustawień własnych”, rozdrabniamy je: czas: 10 sekund / obroty: 7. Dodajemy roztopione masło i miksujemy: czas: 8 sekund / obroty: 4. Masę wysypujemy na spód tortownicy o średnicy 20 cm, dociskamy łyżką do dna i boków, wkładamy do lodówki.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Do umytej misy przekładamy serki wiejskie i jogurt grecki. Dodajemy miód, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Blendujemy na gładką masę: czas: 10 sekund / obroty: 8. Zeskrobujemy ze ścianek i powtarzamy blendowanie: czas: 10 sekund / obroty: 8 – aż masa będzie całkowicie gładka. W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę, zalewamy ją 2 łyżeczkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Następnie zalewamy ją gorącą wodą. Po 5 minutach, gdy lekko przestygnie, wlewamy ją cienkim strumieniem do misy i miksujemy: czas: 15 sekund / obroty: 3.

3

ZESTAWIAMY I CHŁODZIMY

Masę serową wylewamy na przygotowany spód, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny – najlepiej na całą noc.

4

DEKORUJEMY I PODAJEMY

Tuż przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami i polewamy odrobiną miodu lub syropu klonowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2137,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

213,8 kcal

🥑

Tłuszcz

11,8 g

🌾

Węglowodany

18 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

9,1 g

Podobne przepisy

Sernik na zimno z serków wiejskich (MCS) - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl