zywieniesportowcow.pl

Banica xxl • przepis • składniki • przygotowanie

Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.

Banica xxl

Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 150 ml
cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
karczoch serce - 150 g
masło - 50 g
mąka pszenna - 500 g
mix sałat - 200 g
miód - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżka
natka pietruszki - 3 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 100 ml
oliwki zielone - 50 g
pomidorki koktajlowe - 170 g
ser feta - 500 g
sól - 0,5 łyżeczki
jajko - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WAŁEK PAPIER:
do pieczenia blender rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Ciasto Do miski wsypujemy 500 g wcześniej przesianej mąki pszennej, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i wbijamy 2 żółtka (zwiążą one całość i nadadzą charakterystyczny żółty kolor).
2.DODAJEMY 150 ML:
ciepłej wody.
3.CIASTO ZAGNIATAMY TAK:
długo, aż będzie miękkie i bardzo gładkie.
4.DOBRZE WYROBIONE WYKŁADAMY:
na posypany mąką blat i jeszcze chwilę zagniatamy.
5.NASTĘPNIE ROZCIĄGAMY CIASTO:
i formujemy z niego duży płat.
6.ROBIMY W NIM:
mały dołek i skrapiamy ciasto olejem rzepakowym (1-2 łyżki), nadal je wyrabiając.
7.Z ZAGNIECIONEGO CIASTA:
formujemy kulkę, oprószamy ją mąką i zawijamy w papier do pieczenia. ODSTAWIAMY.
8.FARSZ 3 ZĄBKI:
czosnku rozcieramy z solą, siekamy natkę pietruszki.
9.DO MISKI WRZUCAMY:
dobrze pokruszony ser sałatkowy typu greckiego, dodajemy 2 żółtka, ząbki czosnku dobrze roztarte z solą i 3 łyżki posiekanej natki pietruszki. WSZYSTKO DOKŁADNIE: mieszamy.
10.FARSZ DOPRAWIAMY ŚWIEŻO:
zmielonym pieprzem.
11.CIASTO DZIELIMY NA:
3 równe części.
12.KAŻDĄ CZĘŚĆ BĘDZIEMY:
rozwałkowywać na dużej desce do krojenia.
13.DESKĘ DO KROJENIA:
posypujemy mąką i wałkujemy pierwszą z 3 części (bardzo cienko, uważając, żeby nie porwać ciasta).
14.CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA:
szerokość deski do krojenia.
15.NADMIAR CIASTA ODCINAMY:
z brzegów deski za pomocą wałka.
16.W GARNKU ROZTAPIAMY:
50 g masła.
17.PRZED POSMAROWANIEM CIASTA:
roztopionym masłem i wyłożeniem farszu musimy być pewni, że ciasto się nie przykleja do deski.
18.CIASTO NA DESCE:
należy jeszcze raz obrócić.
19.PIERWSZY PŁAT CIASTA:
smarujemy roztopionym masłem.
20.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY FARSZEM,:
zostawiając ok.
21.2 CM Z:
jednej strony, żeby ciasto dobrze nam się zlepiło.
22.CIASTO Z NAŁOŻONYM:
farszem zwijamy w rulon, któremu następnie nadajemy kształt ślimaka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
23.PIERWSZĄ CZĘŚĆ ŚLIMAKA:
smarujemy roztopionym masłem.
24.WSZYSTKIE CZYNNOŚCI POWTARZAMY:
z 2 pozostałymi kawałkami ciasta.
25.PO UFORMOWANIU KOLEJNYCH:
2 rulonów z farszem doklejamy je do pierwszej części, tworząc coraz większego ślimaka. CAŁOŚĆ SMARUJEMY ROZTOPIONYM: masłem.
26.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na około 35 minut.
27.PIECZEMY DO MOMENTU,:
aż ciasto uzyska złoty kolor.
28.SAŁATA KROIMY POMIDORKI:
koktajlowe na połówki. 1 ŁYŻKĘ MUSZTARDY,: 1 łyżkę miodu i sok z 1 cytryny mieszamy za pomocą blendera.
29.CAŁY CZAS MIKSUJĄC,:
dodajemy około 100 ml oliwy z oliwek (dolewamy małym strumieniem).
30.
ODSTAWIAMY SOS.
31.DO MISKI WSYPUJEMY:
miks sałat, na sałacie układamy 170 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki, karczochy i zielone oliwki.
32.
NIE MIESZAMY.
33.SAŁATĘ POLEWAMY WCZEŚNIEJ:
przygotowanym sosem.
Banica xxl

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WAŁEK PAPIER

do pieczenia blender rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Ciasto Do miski wsypujemy 500 g wcześniej przesianej mąki pszennej, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i wbijamy 2 żółtka (zwiążą one całość i nadadzą charakterystyczny żółty kolor).

2

DODAJEMY 150 ML

ciepłej wody.

3

CIASTO ZAGNIATAMY TAK

długo, aż będzie miękkie i bardzo gładkie.

4

DOBRZE WYROBIONE WYKŁADAMY

na posypany mąką blat i jeszcze chwilę zagniatamy.

5

NASTĘPNIE ROZCIĄGAMY CIASTO

i formujemy z niego duży płat.

6

ROBIMY W NIM

mały dołek i skrapiamy ciasto olejem rzepakowym (1-2 łyżki), nadal je wyrabiając.

7

Z ZAGNIECIONEGO CIASTA

formujemy kulkę, oprószamy ją mąką i zawijamy w papier do pieczenia. ODSTAWIAMY.

8

FARSZ 3 ZĄBKI

czosnku rozcieramy z solą, siekamy natkę pietruszki.

9

DO MISKI WRZUCAMY

dobrze pokruszony ser sałatkowy typu greckiego, dodajemy 2 żółtka, ząbki czosnku dobrze roztarte z solą i 3 łyżki posiekanej natki pietruszki. WSZYSTKO DOKŁADNIE: mieszamy.

10

FARSZ DOPRAWIAMY ŚWIEŻO

zmielonym pieprzem.

11

CIASTO DZIELIMY NA

3 równe części.

12

KAŻDĄ CZĘŚĆ BĘDZIEMY

rozwałkowywać na dużej desce do krojenia.

13

DESKĘ DO KROJENIA

posypujemy mąką i wałkujemy pierwszą z 3 części (bardzo cienko, uważając, żeby nie porwać ciasta).

14

CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA

szerokość deski do krojenia.

15

NADMIAR CIASTA ODCINAMY

z brzegów deski za pomocą wałka.

16

W GARNKU ROZTAPIAMY

50 g masła.

17

PRZED POSMAROWANIEM CIASTA

roztopionym masłem i wyłożeniem farszu musimy być pewni, że ciasto się nie przykleja do deski.

18

CIASTO NA DESCE

należy jeszcze raz obrócić.

19

PIERWSZY PŁAT CIASTA

smarujemy roztopionym masłem.

20

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY FARSZEM,

zostawiając ok.

21

2 CM Z

jednej strony, żeby ciasto dobrze nam się zlepiło.

22

CIASTO Z NAŁOŻONYM

farszem zwijamy w rulon, któremu następnie nadajemy kształt ślimaka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

23

PIERWSZĄ CZĘŚĆ ŚLIMAKA

smarujemy roztopionym masłem.

24

WSZYSTKIE CZYNNOŚCI POWTARZAMY

z 2 pozostałymi kawałkami ciasta.

25

PO UFORMOWANIU KOLEJNYCH

2 rulonów z farszem doklejamy je do pierwszej części, tworząc coraz większego ślimaka. CAŁOŚĆ SMARUJEMY ROZTOPIONYM: masłem.

26

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na około 35 minut.

27

PIECZEMY DO MOMENTU,

aż ciasto uzyska złoty kolor.

28

SAŁATA KROIMY POMIDORKI

koktajlowe na połówki. 1 ŁYŻKĘ MUSZTARDY,: 1 łyżkę miodu i sok z 1 cytryny mieszamy za pomocą blendera.

29

CAŁY CZAS MIKSUJĄC,

dodajemy około 100 ml oliwy z oliwek (dolewamy małym strumieniem).

30

ODSTAWIAMY SOS.

31

DO MISKI WSYPUJEMY

miks sałat, na sałacie układamy 170 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki, karczochy i zielone oliwki.

32

NIE MIESZAMY.

33

SAŁATĘ POLEWAMY WCZEŚNIEJ

przygotowanym sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4780,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1195,1 kcal

🥑

Tłuszcz

66,6 g

🌾

Węglowodany

112,1 g

🥬

Błonnik

41 g

💪

Białko

41 g

Podobne przepisy

Banica xxl - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl