zywieniesportowcow.pl

Sałatka azjatycka z makaronem i kaczką • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis podróżnika, Tomasza Korgola, na sałatkę azjatycką z makaronem i kaczką!

Sałatka azjatycka z makaronem i kaczką

Wypróbuj przepis podróżnika, Tomasza Korgola, na sałatkę azjatycką z makaronem i kaczką!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 55 g
curry - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
imbir świeży - 3 łyżki
ogórek - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
makaron sojowy - 200 g
kolendra świeża - 45 g
ocet ryżowy - 185 ml
kiełki rzodkiewki - 25 g
kaczka pierś - 700 g
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w krążki papryczkę, posiekany czosnek i imbir. Smażymy ok. 3 minut, mieszając – czosnek musi mieć złocisty kolor. Dodajemy ocet ryżowy, cukier – gotujemy ok. 5 minut aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos przelewamy do czystej miski, a następnie schładzamy w lodówce przez ok. 20 minut.
2.GOTUJEMY MAKARON RYŻOWY:
Makaron ryżowy przygotowujemy według wskazań na opakowaniu.
3.SMAŻYMY KACZKĘ:
Pierś kaczki myjemy, osuszamy, pozbawiamy skóry, a następnie kroimy w plastry. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy kaczkę. Doprawiamy odrobiną curry, smażymy do uzyskania złotego koloru.
4.MIESZAMY SAŁATKĘ:
Do miski wrzucamy odcedzony makaron. Dodajemy kaczkę, posiekaną kolendrę, ogórka pokrojonego w słupki – mieszamy. Polewamy wszystko sosem i znów mieszamy. Na końcu dodajemy kiełki.
Sałatka azjatycka z makaronem i kaczką

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w krążki papryczkę, posiekany czosnek i imbir. Smażymy ok. 3 minut, mieszając – czosnek musi mieć złocisty kolor. Dodajemy ocet ryżowy, cukier – gotujemy ok. 5 minut aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos przelewamy do czystej miski, a następnie schładzamy w lodówce przez ok. 20 minut.

2

GOTUJEMY MAKARON RYŻOWY

Makaron ryżowy przygotowujemy według wskazań na opakowaniu.

3

SMAŻYMY KACZKĘ

Pierś kaczki myjemy, osuszamy, pozbawiamy skóry, a następnie kroimy w plastry. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy kaczkę. Doprawiamy odrobiną curry, smażymy do uzyskania złotego koloru.

4

MIESZAMY SAŁATKĘ

Do miski wrzucamy odcedzony makaron. Dodajemy kaczkę, posiekaną kolendrę, ogórka pokrojonego w słupki – mieszamy. Polewamy wszystko sosem i znów mieszamy. Na końcu dodajemy kiełki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2022,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

337,1 kcal

🥑

Tłuszcz

6,3 g

🌾

Węglowodany

42,3 g

🥬

Błonnik

27,4 g

💪

Białko

27,4 g

Podobne przepisy

Sałatka azjatycka z makaronem i kaczką - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl