zywieniesportowcow.pl

Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem • przepis • składniki • przygotowanie

Risotto z dodatkiem pysznych i aromatycznych grzybów leśnych – rozgrzeje w niejeden chłodny wieczór. Wykwintny obiad, którego przygotowanie nie trwa długo – a zrobi wrażenie na domownikach.

Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem

Risotto z dodatkiem pysznych i aromatycznych grzybów leśnych – rozgrzeje w niejeden chłodny wieczór. Wykwintny obiad, którego przygotowanie nie trwa długo – a zrobi wrażenie na domownikach.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

oliwa z oliwek - 1 łyżka
cebula czerwona - 3 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
marchew - 1 szt.
ryż do risotto - 300 g
liść laurowy - 1 szt.
wino białe - 100 ml
bulion warzywny - 900 ml
olej słonecznikowy - 1 łyżka
sól -
pieprz czarny -
parmezan - 100 g
natka pietruszki - 2 gałązki
ser mascarpone - 50 g
mieszane grzyby leśne - 700 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY RYŻ I WARZYWA:
Oliwę wlewamy do dużego garnka i rozgrzewamy na małym ogniu. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka wraz z ryżem. Całość smażymy przez ok. 3-4 minuty, następnie dodajemy liść laurowy i polewamy całość białym winem.
2.GOTUJEMY RISOTTO:
W czasie kiedy ryż z warzywami dusi się w winie, w innym garnku zagotowujemy bulion warzywny. Kiedy wino się zredukuje, na patelnię wlewamy gorący bulion tak, aby całkowicie przykrył ryż. Czynność tę powtarzamy, jak tylko ryż wchłonie płyn, aż do momentu, gdy bulion się skończy.
3.SMAŻYMY GRZYBY:
Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim grzyby, doprawiając je solą i pieprzem.
4.DOPRAWIAMY RISOTTO:
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a natkę pietruszki drobno siekamy. Kiedy ryż wchłonie cały bulion i będzie ugotowany, do garnka dodajemy ser mascarpone, ⅓ startego parmezanu i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.
5.PODAJEMY RISOTTO:
Gotowe risotto wykładamy na talerze, na wierzchu układamy grzyby i posypujemy pozostałym parmezanem.
Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY RYŻ I WARZYWA

Oliwę wlewamy do dużego garnka i rozgrzewamy na małym ogniu. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka wraz z ryżem. Całość smażymy przez ok. 3-4 minuty, następnie dodajemy liść laurowy i polewamy całość białym winem.

2

GOTUJEMY RISOTTO

W czasie kiedy ryż z warzywami dusi się w winie, w innym garnku zagotowujemy bulion warzywny. Kiedy wino się zredukuje, na patelnię wlewamy gorący bulion tak, aby całkowicie przykrył ryż. Czynność tę powtarzamy, jak tylko ryż wchłonie płyn, aż do momentu, gdy bulion się skończy.

3

SMAŻYMY GRZYBY

Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim grzyby, doprawiając je solą i pieprzem.

4

DOPRAWIAMY RISOTTO

Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a natkę pietruszki drobno siekamy. Kiedy ryż wchłonie cały bulion i będzie ugotowany, do garnka dodajemy ser mascarpone, ⅓ startego parmezanu i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.

5

PODAJEMY RISOTTO

Gotowe risotto wykładamy na talerze, na wierzchu układamy grzyby i posypujemy pozostałym parmezanem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2478,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

619,7 kcal

🥑

Tłuszcz

15,3 g

🌾

Węglowodany

84,3 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

22 g

Podobne przepisy

Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl