zywieniesportowcow.pl

Sałatka z soczewicy i winogron • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie orzechów z winogronami zawsze smakuje wyśmienicie! Jeśli dodasz do tego soczewicę i wyrazisty dressing, stworzysz sałatkę idealną!

Sałatka z soczewicy i winogron

Połączenie orzechów z winogronami zawsze smakuje wyśmienicie! Jeśli dodasz do tego soczewicę i wyrazisty dressing, stworzysz sałatkę idealną!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
liść laurowy - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
orzech włoski - 30 g
rodzynki - 40 g
sól - 1 szczypta
szynka parmeńska - 90 g
soczewica czerwona - 125 g
sałata masłowa - 100 g
olej z orzechów włoskich - 2 łyżki
winogrona jasne - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SOCZEWICĘ:
Soczewicę moczymy przez noc pod przykryciem w dużej ilości zimnej wody. Następnego dnia odcedzamy, osączamy i zagotowujemy zalaną wodą z dodatkiem liścia laurowego. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy rodzynki. Osączamy na sicie i pozostawiamy do ostygnięcia, liść laurowy wyjmujemy.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Orzechy włoskie drobno mielemy. Mieszamy z oboma rodzajami oleju, octem, musztardą, miodem, solą i pieprzem. ¾ dressingu mieszamy z soczewicą i marynujemy przez minimum 15 minut.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Winogrona myjemy, kroimy na pół i ewentualnie pozbawiamy pestek. Sałatę oczyszczamy, myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Oba składniki mieszamy z pozostałym dressingiem. Podajemy z soczewicą i szynką porwaną na kawałki.
Sałatka z soczewicy i winogron

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SOCZEWICĘ

Soczewicę moczymy przez noc pod przykryciem w dużej ilości zimnej wody. Następnego dnia odcedzamy, osączamy i zagotowujemy zalaną wodą z dodatkiem liścia laurowego. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy rodzynki. Osączamy na sicie i pozostawiamy do ostygnięcia, liść laurowy wyjmujemy.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Orzechy włoskie drobno mielemy. Mieszamy z oboma rodzajami oleju, octem, musztardą, miodem, solą i pieprzem. ¾ dressingu mieszamy z soczewicą i marynujemy przez minimum 15 minut.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Winogrona myjemy, kroimy na pół i ewentualnie pozbawiamy pestek. Sałatę oczyszczamy, myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Oba składniki mieszamy z pozostałym dressingiem. Podajemy z soczewicą i szynką porwaną na kawałki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1439,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

719,8 kcal

🥑

Tłuszcz

34,8 g

🌾

Węglowodany

72,2 g

🥬

Błonnik

9 g

💪

Białko

33 g

Podobne przepisy

Sałatka z soczewicy i winogron - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl