zywieniesportowcow.pl

Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza • przepis • składniki • przygotowanie

Sezon owocowy trwa. Zobacz, jak przygotować sałatkę owocową z dodatkiem dressingu z arbuza.

Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza

Sezon owocowy trwa. Zobacz, jak przygotować sałatkę owocową z dodatkiem dressingu z arbuza.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

arbuz - 2 kg
kiwi - 1 szt.
malina - 125 g
morela - 150 g
wiśnia - 150 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
mięta świeża - 2 g
limonka - 0,5 szt.
imbir kandyzowany - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ARBUZA:
Górną część arbuza odcinamy i wydrążamy środek. Skórkę i odkrojoną górną część wstawiamy do lodówki. Miąższ pozbawiamy pestek, ok. 250 g miksujemy, resztę kroimy w kostkę.
2.KROIMY OWOCE:
Morele i wiśnie myjemy, morele kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Wiśnie drylujemy. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Maliny przebieramy, myjemy i osuszamy. Owoce mieszamy z miąższem arbuza i przekładamy do wydrążonej części owocu, mocujemy górną część za pomocą sznurka kuchennego lub szerokiej gumki i wstawiamy do lodówki.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING ARBUZOWY:
Imbir siekamy. Listki mięty obrywamy i drobno siekamy. Oba składniki miksujemy z purée z arbuza, cukrem waniliowym i 2 łyżkami soku wyciśniętego z limonki.
Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ARBUZA

Górną część arbuza odcinamy i wydrążamy środek. Skórkę i odkrojoną górną część wstawiamy do lodówki. Miąższ pozbawiamy pestek, ok. 250 g miksujemy, resztę kroimy w kostkę.

2

KROIMY OWOCE

Morele i wiśnie myjemy, morele kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Wiśnie drylujemy. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Maliny przebieramy, myjemy i osuszamy. Owoce mieszamy z miąższem arbuza i przekładamy do wydrążonej części owocu, mocujemy górną część za pomocą sznurka kuchennego lub szerokiej gumki i wstawiamy do lodówki.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING ARBUZOWY

Imbir siekamy. Listki mięty obrywamy i drobno siekamy. Oba składniki miksujemy z purée z arbuza, cukrem waniliowym i 2 łyżkami soku wyciśniętego z limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

382,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

63,8 kcal

🥑

Tłuszcz

0,7 g

🌾

Węglowodany

15,1 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

1,1 g

Podobne przepisy

Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl