Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza • przepis • składniki • przygotowanie
Sezon owocowy trwa. Zobacz, jak przygotować sałatkę owocową z dodatkiem dressingu z arbuza.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ARBUZA
Górną część arbuza odcinamy i wydrążamy środek. Skórkę i odkrojoną górną część wstawiamy do lodówki. Miąższ pozbawiamy pestek, ok. 250 g miksujemy, resztę kroimy w kostkę.
KROIMY OWOCE
Morele i wiśnie myjemy, morele kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Wiśnie drylujemy. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Maliny przebieramy, myjemy i osuszamy. Owoce mieszamy z miąższem arbuza i przekładamy do wydrążonej części owocu, mocujemy górną część za pomocą sznurka kuchennego lub szerokiej gumki i wstawiamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING ARBUZOWY
Imbir siekamy. Listki mięty obrywamy i drobno siekamy. Oba składniki miksujemy z purée z arbuza, cukrem waniliowym i 2 łyżkami soku wyciśniętego z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
382,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
63,8 kcal
Tłuszcz
0,7 g
Węglowodany
15,1 g
Błonnik
1,1 g
Białko
1,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.

Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
Kanapka z pstrągiem sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, jak i piknikowa przekąska!

Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
Konfitura w wersji wytrawnej, lekko pikantna? Wypróbuj przepis Karola na konfiturę z pomidorów z dodatkiem chili. To smak, który zapadnie Ci w pamięć.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Żeberka ostro pikantne
Nie ma grilla bez żeberek! Wypróbuj naszą bardzo smakowitą i pikantną wersję.

Nalewka z głogu
Kolor i smak owoców głogu zamknięte w słodkiej nalewce, która przyjemnie rozgrzeje Cię w długie jesienne i zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku z wykorzystaniem przepisu Pawła!

Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
Ta wiosenna kompozycja kolorystyczna na talerzu to nie tylko zdrowy, ale również pyszny sposób na lekką przekąskę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka do lunchboxa
Zapiekanka na drugie śniadanie? Brzmi pysznie i tak też smakuje. Ciasto z ciecierzycy z dodatkiem szynki, jajek i sera to połączenie, które dzieci pokochają. Upiecz ją, wykorzystując przepis Karola!

Paella z karkówką
Spróbuj paelli w nowym wydaniu – z karkówką i chrupiącymi warzywami!

Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.