Włoskie tiramisu na dwa sposoby • przepis • składniki • przygotowanie
Odkryj oryginalny przepis na włoskie tiramisu! Możesz przygotować je w klasycznej wersji z kawą i kakao lub sezonowej – z truskawkami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PASTERYZUJEMY JAJKA
Jajka pasteryzujemy wcześniej w piekarniku nagrzanym do temperatury 55°C przez 90 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Żółtka i cukier umieszczamy w rondelku lub misce i ubijamy je w kąpieli wodnej, aż będą białe i puszyste. Mascarpone zaczynamy ubijać w misie miksera jeszcze przed połączeniem z żółtkami. Cały czas ubijając mascarpone, cienkim strumieniem dolewamy ubite żółtka.
PRZYGOTOWUJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI
Do kawy dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru i dolewamy likier amaretto. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej cukru lub likieru. Kilka kostek czekolady siekamy w drobną kosteczkę, orzechy kruszymy nożem na mniejsze kawałki.
UKŁADAMY WARSTWY DESERU
Deser układamy warstwowo w pucharku lub naczyniu. Na dno wykładamy krem, następnie biszkopty namoczone z obu stron w kawie, kolejną warstwę stanowi ponownie krem, a potem znów biszkopty i krem. Wierzch deseru dekorujemy kawałkami czekolady, orzechami i oprószamy kakao, używając drobnego sitka.
PASTERYZUJEMY JAJKA
Jajka pasteryzujemy wcześniej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 55°C przez 90 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Żółtka i cukier umieszczamy w rondelku lub misce i ubijamy je w kąpieli wodnej, aż będą białe i puszyste. Mascarpone zaczynamy ubijać w misie miksera jeszcze przed połączeniem z żółtkami. Cały czas ubijając mascarpone, cienkim strumieniem dolewamy ubite żółtka.
PRZYGOTOWUJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI
Większość truskawek blendujemy na gładki mus. Jeśli okaże się zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody – tak, aby można było w nim namoczyć biszkopty. Czekoladę drobno siekamy.
UKŁADAMY WARSTWY DESERU
Na dno pucharków lub naczynia wykładamy mus z truskawkami. Następnie dodajemy warstwę kremu, biszkopty namoczone w truskawkowym musie, posiekaną czekoladę oraz pokrojone truskawki. Układanie powtarzamy: krem, namoczone biszkopty i ponownie krem. Wierzch deseru dekorujemy truskawkami pokrojonymi w cienkie plastry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7410 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1852,5 kcal
Tłuszcz
78,6 g
Węglowodany
233 g
Błonnik
1,8 g
Białko
41,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.

Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
Zapiekanka nie musi być daniem wytrawnym. Poznaj przepis na jej słodką odsłonę – z gruszkami, mango i orzechowym kremem.

Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
Delikatna polędwica wieprzowa zapieczona z mozzarellą. Smakuje doskonale z dodatkiem białej fasoli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffinki bananowo-czekoladowe
Lekko wilgotne w środku i wypełnione aromatem masła orzechowego, ekstraktu waniliowego oraz gorzkiej czekolady. Łatwe w przygotowaniu i doskonałe jako śniadanie czy deser do popołudniowej kawy!

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Pyszny sposób na bezmięsne kotlety, które wyczarujesz z twarogu, kaszy i cebuli. Ten smak docenią nie tylko wegetarianie.

Sałatka warzywne ciastko
Wygląda tak pięknie, jak smakuje! Sałatka warzywne ciastko świetnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz zaskoczyć kogoś bliskiego i jednocześnie podać mu coś lekkiego. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
Parmigiana di Melanzane jest jednym z wielu klasycznych dań kuchni włoskiej. Minimalistyczne danie składające się z bakłażana, pomidorów, sera oraz ziół podbiło serca miłośników kulinariów z całego świata. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem!

Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!