zywieniesportowcow.pl

Risotto czekoladowo-jabłkowe • przepis • składniki • przygotowanie

Risotto możesz także przygotować na słodko! Z dodatkiem jabłek i czekolady smakuje doskonale!

Risotto czekoladowo-jabłkowe

Risotto możesz także przygotować na słodko! Z dodatkiem jabłek i czekolady smakuje doskonale!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 50 g
cukier brązowy - 30 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 2 łyżki
sok jabłkowy - 450 ml
śmietana 30% - 75 g
ryż do risotto - 150 g
jabłko czerwone - 600 g
czekolada deserowa - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RISOTTO:
Ryż podsmażamy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dodajemy cukier. 400 ml soku jabłkowego mieszamy z 350 ml wody. Dolewamy trochę rozcieńczonego soku do ryżu i, mieszając od czasu do czasu, gotujemy przez ok. 25 minut. Gdy ciecz w garnku znów prawie całkowicie odparuje, ponownie dolewamy trochę rozcieńczonego soku.
2.KROIMY JABŁKA:
Czekoladę deserową drobno siekamy. Jabłka obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki.
3.GOTUJEMY JABŁKA:
Czekoladę deserową i śmietankę dodajemy do risotta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Jabłka zagotowujemy z pozostałym sokiem i cukrem waniliowym.  Gotujemy przez ok. 5 minut aż do miękkości. Podajemy z risottem i posypujemy startą białą czekoladą.
Risotto czekoladowo-jabłkowe

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RISOTTO

Ryż podsmażamy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dodajemy cukier. 400 ml soku jabłkowego mieszamy z 350 ml wody. Dolewamy trochę rozcieńczonego soku do ryżu i, mieszając od czasu do czasu, gotujemy przez ok. 25 minut. Gdy ciecz w garnku znów prawie całkowicie odparuje, ponownie dolewamy trochę rozcieńczonego soku.

2

KROIMY JABŁKA

Czekoladę deserową drobno siekamy. Jabłka obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki.

3

GOTUJEMY JABŁKA

Czekoladę deserową i śmietankę dodajemy do risotta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Jabłka zagotowujemy z pozostałym sokiem i cukrem waniliowym.  Gotujemy przez ok. 5 minut aż do miękkości. Podajemy z risottem i posypujemy startą białą czekoladą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2150 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

537,5 kcal

🥑

Tłuszcz

19,6 g

🌾

Węglowodany

87,4 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

4,8 g

Podobne przepisy

Risotto czekoladowo-jabłkowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl