Risotto z dynią • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DYNIĘ
Dynię kroimy na kawałki, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyjęciu studzimy i kruszymy na kawałki.
PRZYGOTOWUJEMY RISOTTO
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy surowy ryż, gałązki tymianku, kumin i utartą kolendrę. Smażymy około minuty. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Dolewamy stopniowo bulion, mieszając, żeby nie przypalić risotta. Podlewamy bulion tak długo, aż ryż będzie al dente.
DODAJEMY GRANA PADANO DO RISOTTA
Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy skórką i odrobiną soku z cytryny. Dodajemy ser grana padano i dynię. Delikatnie mieszamy. Wedle uznania doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2842,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1421,1 kcal
Tłuszcz
84,5 g
Węglowodany
134,1 g
Błonnik
13,4 g
Białko
24,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti z łososiem
Spróbuj zaskakującego połączenia makaronu z wędzonym łososiem i sosem doprawionym kawą, sokiem z pomarańczy i anyżem.

Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Klasyka w stylu włoskim, i to w dwóch wersjach! Przygotuj sałatkę Cezar według przepisu Karola i sprawdź, która z nich wejdzie na stałe do Twojego menu!

Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
Połączenie ryżu i warzyw sprawdza się zawsze – tym bardziej warto po nie sięgnąć, by przygotować prostą i szybką zapiekankę ryżową. Jest idealna, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Spróbuj jej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.

Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!

Mus szarlotkowy
Zamknij smak słodkich jabłek w słoikach i zachowaj go na zimę. Przygotuj własny mus szarlotkowy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!

Bezmięsne udka serowe
Czy to udko? Absolutnie nie! Za to ma paluszkową kostkę, pyszną panierkę i serowe nadzienie. Warto spróbować je zrobić i zaskoczyć tą wegetariańską przekąską rodzinę i znajomych podczas kolejnego spotkania.

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!