zywieniesportowcow.pl

Carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim • przepis • składniki • przygotowanie

Carpaccio z buraków to pyszna propozycja Karola Okrasy. Dodając do niego salsę z rukoli i kozi ser otrzymasz smakowitą przekąskę.

Carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim

Carpaccio z buraków to pyszna propozycja Karola Okrasy. Dodając do niego salsę z rukoli i kozi ser otrzymasz smakowitą przekąskę.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 4 szt.
miód - 2 łyżeczki
ocet jabłkowy - 2 łyżki
olej rzepakowy - 50 ml
orzeszki piniowe - 50 g
rukola - 70 g
ser bursztyn - 50 g
ser kozi - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BURAKI:
Buraki dokładnie myjemy, następnie zawijamy je w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 50 minut – aż będą miękkie (sprawdzamy, wbijając wykałaczkę).
2.PRZYGOTOWUJEMY CARPACCIO:
W miseczce mieszamy miód z octem jabłkowym. Ostudzone buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu. Skrapiamy delikatnie mieszaniną octu i miodu.
3.UPALAMY ORZESZKI:
W piekarniku (w 180°C, bez termoobiegu, przez ok. 5-8 minut) lub na suchej patelni upalamy orzeszki sosnowe na lekko brązowy kolor.
4.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ:
Rukolę siekamy. Ścieramy na tarce ser bursztyn. Posiekaną rukolę mieszamy z orzeszkami, dodajemy starty ser bursztyn. Wszystko doprawiamy olejem rzepakowym.
Carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BURAKI

Buraki dokładnie myjemy, następnie zawijamy je w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 50 minut – aż będą miękkie (sprawdzamy, wbijając wykałaczkę).

2

PRZYGOTOWUJEMY CARPACCIO

W miseczce mieszamy miód z octem jabłkowym. Ostudzone buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu. Skrapiamy delikatnie mieszaniną octu i miodu.

3

UPALAMY ORZESZKI

W piekarniku (w 180°C, bez termoobiegu, przez ok. 5-8 minut) lub na suchej patelni upalamy orzeszki sosnowe na lekko brązowy kolor.

4

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Rukolę siekamy. Ścieramy na tarce ser bursztyn. Posiekaną rukolę mieszamy z orzeszkami, dodajemy starty ser bursztyn. Wszystko doprawiamy olejem rzepakowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1678,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

419,5 kcal

🥑

Tłuszcz

31,0 g

🌾

Węglowodany

24,3 g

🥬

Błonnik

14,1 g

💪

Białko

14,1 g

Podobne przepisy

Carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl