zywieniesportowcow.pl

Zupa rybna • przepis • składniki • przygotowanie

Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.

Zupa rybna

Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.

Czas przygotowania
185 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
dorsz filet - 500 g
fenkuł - 0,5 szt.
seler - 0,5 szt.
krewetki tygrysie - 10 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
liść laurowy - 3 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
małże - 250 g
włoszczyzna - 1 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula dymka - 1 szt.
śmietana bez laktozy - 140 g
kolendra świeża - 1 łyżka
szczypior cebuli - 6 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WYWAR NA OŚCIACH:
Ości podpiekamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 200°C – aż staną się białe. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyznę pokrojoną na mniejsze kawałki, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok. 2 godzin.
2.GOTUJEMY ZUPĘ:
Cebule i czosnek siekamy. Koper włoski i seler kroimy w kostkę wielkości 1 x 1 cm. Warzywa przesmażamy w garnku z rozgrzaną oliwa. Dodajemy ostrą i słodką paprykę, przecedzony wywar z ości, pomidory pelati. Gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krewetki obieramy i oczyszczamy. Filety kroimy na mniejsze kawałki. Pod koniec gotowania dodajemy krewetki, małże i kawałki ryb. Gotujemy ok. 2-3 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANĘ ZIOŁOWĄ:
Śmietanę miksujemy ze szczypiorkiem i czosnkiem. Zupę podajemy z ziołową śmietaną. Dekorujemy listkami kolendry i posiekanym szczypiorkiem.
Zupa rybna

Czas przygotowania

185 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WYWAR NA OŚCIACH

Ości podpiekamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 200°C – aż staną się białe. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyznę pokrojoną na mniejsze kawałki, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok. 2 godzin.

2

GOTUJEMY ZUPĘ

Cebule i czosnek siekamy. Koper włoski i seler kroimy w kostkę wielkości 1 x 1 cm. Warzywa przesmażamy w garnku z rozgrzaną oliwa. Dodajemy ostrą i słodką paprykę, przecedzony wywar z ości, pomidory pelati. Gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krewetki obieramy i oczyszczamy. Filety kroimy na mniejsze kawałki. Pod koniec gotowania dodajemy krewetki, małże i kawałki ryb. Gotujemy ok. 2-3 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANĘ ZIOŁOWĄ

Śmietanę miksujemy ze szczypiorkiem i czosnkiem. Zupę podajemy z ziołową śmietaną. Dekorujemy listkami kolendry i posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2121,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

424,2 kcal

🥑

Tłuszcz

13,5 g

🌾

Węglowodany

35,8 g

🥬

Błonnik

40,4 g

💪

Białko

40,4 g

Podobne przepisy

Zupa rybna - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl