zywieniesportowcow.pl

Ciasto czekoladowo-owsiane • przepis • składniki • przygotowanie

Prosty w wykonaniu, smaczny placek na bazie płatków owsianych z dodatkiem czekolady deserowej i chrupiących orzechów.

Ciasto czekoladowo-owsiane

Prosty w wykonaniu, smaczny placek na bazie płatków owsianych z dodatkiem czekolady deserowej i chrupiących orzechów.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
czekolada deserowa - 100 g
jajko - 3 szt.
cukier trzcinowy - 220 g
masło - 120 g
mąka pszenna typ 450 - 80 g
mleko - 400 ml
orzech włoski - 150 g
płatki owsiane - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PŁATKI OWSIANE ZALEWAMY:
gotującym się mlekiem, odstawiamy na 10 minut do zaparzenia.
2.DODAJEMY MASŁO ORAZ:
połowę cukru trzcinowego, mieszamy, studzimy.
3.JAJA UBIJAMY Z:
drugą połową cukru trzcinowego na puszystą pianę. STOPNIOWO DODAJEMY PŁATKI: owsiane.
4.PRZESIEWAMY MĄKĘ Z:
sodą i proszkiem do pieczenia. MIESZAMY.
5.DODAJEMY 2/3 POSIEKANYCH:
orzechów oraz posiekaną czekoladę.
6.GOTOWĄ MASĘ PRZEKŁADAMY:
do tortownicy o średnicy 24 cm.
7.WIERZCH CIASTA POSYPUJEMY:
resztą orzechów.
8.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
180°C przez 40-50 minut (bez termoobiegu).
9.PRZED WYJĘCIEM CIASTA:
z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy jest wypieczone (suche w środku).
Ciasto czekoladowo-owsiane

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PŁATKI OWSIANE ZALEWAMY

gotującym się mlekiem, odstawiamy na 10 minut do zaparzenia.

2

DODAJEMY MASŁO ORAZ

połowę cukru trzcinowego, mieszamy, studzimy.

3

JAJA UBIJAMY Z

drugą połową cukru trzcinowego na puszystą pianę. STOPNIOWO DODAJEMY PŁATKI: owsiane.

4

PRZESIEWAMY MĄKĘ Z

sodą i proszkiem do pieczenia. MIESZAMY.

5

DODAJEMY 2/3 POSIEKANYCH

orzechów oraz posiekaną czekoladę.

6

GOTOWĄ MASĘ PRZEKŁADAMY

do tortownicy o średnicy 24 cm.

7

WIERZCH CIASTA POSYPUJEMY

resztą orzechów.

8

PIECZEMY W TEMPERATURZE

180°C przez 40-50 minut (bez termoobiegu).

9

PRZED WYJĘCIEM CIASTA

z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy jest wypieczone (suche w środku).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4862,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

405,2 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

45,6 g

🥬

Błonnik

8,7 g

💪

Białko

8,7 g

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowo-owsiane - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl