Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku • przepis • składniki • przygotowanie
Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE
moździerz Kurczaka dzielimy na: uda, podudzia, filety i skrzydełka.
KAWAŁKI KURCZAKA PRZEKŁADAMY
do garnka z zimną wodą.
DODAJEMY POSIEKANĄ CEBULĘ
i czosnek oraz chilli w proszku i gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
WYJMUJEMY KURCZAKA, STUDZIMY,
obieramy ze skóry i kości.
MIĘSO DZIELIMY NA
mniejsze kawałki.
Z BULIONU UZYSKANEGO
wskutek gotowania kurczaka odcedzamy pół litra (reszta nie przyda się w tym przepisie, wykorzystajcie pozostały bulion do innych dań).
GOŹDZIKI I CYNAMON
rozcieramy w moździerzu.
DO NACZYNIA MIKSERA
dodajemy całe migdały (80 gramów), bułkę tartą, pozbawioną pestek i drobno posiekaną papryczkę chilli, cynamon i goździki – miksujemy.
DODAJEMY 250 ML
bulionu, mieszamy.
POWSTAŁĄ MASĘ SMAŻYMY
na rozgrzanym smalcu.
DODAJEMY 250 ML
bulionu, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki, około 100 ml wody i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu.
POD KONIEC DODAJEMY
kawałki kurczaka oraz drobno posiekaną czekoladę. MIESZAMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem. DODAJEMY POSIEKANĄ: kolendrę.
KAŻDĄ TORTILLĘ KROIMY
na 6 trójkątów i pieczemy na rozgrzanej patelni grillowej. NA TALERZ PRZEKŁADAMY: ragoût.
SIEKAMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ
migdałów (30 gramów).
DEKORUJEMY LISTKAMI KOLENDRY
i posypujemy posiekanymi migdałami.
DEKORUJEMY SPARZONYMI I
wyszorowanymi ćwiartkami limonek i posypujemy chilli w proszku. DOOKOŁA UKŁADAMY KAWAŁKI: tortilli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5486,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1371,6 kcal
Tłuszcz
95,2 g
Węglowodany
52,8 g
Błonnik
76,8 g
Białko
76,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.

Domowe nachosy wg Lacha
Przerwa w meczu? To świetny czas, by przygotować domowe nachosy według przepisu Lacha. Uwaga, podobnie jak w grze o najwyższą stawkę, może być ostro! Przekonaj się, jakie to pyszne i proste!

Taco burgery z salsą z ogórka
Taco, a może burger? Z tym przepisem Karola nie musisz wybierać! Przygotuj to pełne aromatycznego mięsa i przypraw danie, któremu świeżości nadaje salsa z ogórka.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!

Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
Zamarynuj udka w rumie, a następnie upiecz je wraz z ziemniakami!

Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gnocchi z kurczakiem
Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!

Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.

Śmietanowiec z galaretką
Szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia? Wypróbuj pyszny śmietanowiec Pawła, w którym zatopione są kostki malinowej galaretki.