zywieniesportowcow.pl

Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku • przepis • składniki • przygotowanie

Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!

Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku

Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
kurczak - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
limonka - 2 szt.
bułka tarta - 70 g
chili mielone - 1 łyżka
cynamon - 0,5 łyżeczki
czekolada gorzka - 25 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
goździki - 0,5 łyżeczki
kolendra świeża - 5 g
woda - 1 l
migdały - 110 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
smalec - 25 g
sól - 1 szczypta
tortilla - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE:
moździerz Kurczaka dzielimy na: uda, podudzia, filety i skrzydełka.
2.KAWAŁKI KURCZAKA PRZEKŁADAMY:
do garnka z zimną wodą.
3.DODAJEMY POSIEKANĄ CEBULĘ:
i czosnek oraz chilli w proszku i gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
4.WYJMUJEMY KURCZAKA, STUDZIMY,:
obieramy ze skóry i kości.
5.MIĘSO DZIELIMY NA:
mniejsze kawałki.
6.Z BULIONU UZYSKANEGO:
wskutek gotowania kurczaka odcedzamy pół litra (reszta nie przyda się w tym przepisie, wykorzystajcie pozostały bulion do innych dań).
7.GOŹDZIKI I CYNAMON:
rozcieramy w moździerzu.
8.DO NACZYNIA MIKSERA:
dodajemy całe migdały (80 gramów), bułkę tartą, pozbawioną pestek i drobno posiekaną papryczkę chilli, cynamon i goździki – miksujemy.
9.DODAJEMY 250 ML:
bulionu, mieszamy.
10.POWSTAŁĄ MASĘ SMAŻYMY:
na rozgrzanym smalcu.
11.DODAJEMY 250 ML:
bulionu, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki, około 100 ml wody i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu.
12.POD KONIEC DODAJEMY:
kawałki kurczaka oraz drobno posiekaną czekoladę. MIESZAMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem. DODAJEMY POSIEKANĄ: kolendrę.
13.KAŻDĄ TORTILLĘ KROIMY:
na 6 trójkątów i pieczemy na rozgrzanej patelni grillowej. NA TALERZ PRZEKŁADAMY: ragoût.
14.SIEKAMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ:
migdałów (30 gramów).
15.DEKORUJEMY LISTKAMI KOLENDRY:
i posypujemy posiekanymi migdałami.
16.DEKORUJEMY SPARZONYMI I:
wyszorowanymi ćwiartkami limonek i posypujemy chilli w proszku. DOOKOŁA UKŁADAMY KAWAŁKI: tortilli.
Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE

moździerz Kurczaka dzielimy na: uda, podudzia, filety i skrzydełka.

2

KAWAŁKI KURCZAKA PRZEKŁADAMY

do garnka z zimną wodą.

3

DODAJEMY POSIEKANĄ CEBULĘ

i czosnek oraz chilli w proszku i gotujemy na małym ogniu około 40 minut.

4

WYJMUJEMY KURCZAKA, STUDZIMY,

obieramy ze skóry i kości.

5

MIĘSO DZIELIMY NA

mniejsze kawałki.

6

Z BULIONU UZYSKANEGO

wskutek gotowania kurczaka odcedzamy pół litra (reszta nie przyda się w tym przepisie, wykorzystajcie pozostały bulion do innych dań).

7

GOŹDZIKI I CYNAMON

rozcieramy w moździerzu.

8

DO NACZYNIA MIKSERA

dodajemy całe migdały (80 gramów), bułkę tartą, pozbawioną pestek i drobno posiekaną papryczkę chilli, cynamon i goździki – miksujemy.

9

DODAJEMY 250 ML

bulionu, mieszamy.

10

POWSTAŁĄ MASĘ SMAŻYMY

na rozgrzanym smalcu.

11

DODAJEMY 250 ML

bulionu, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki, około 100 ml wody i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu.

12

POD KONIEC DODAJEMY

kawałki kurczaka oraz drobno posiekaną czekoladę. MIESZAMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem. DODAJEMY POSIEKANĄ: kolendrę.

13

KAŻDĄ TORTILLĘ KROIMY

na 6 trójkątów i pieczemy na rozgrzanej patelni grillowej. NA TALERZ PRZEKŁADAMY: ragoût.

14

SIEKAMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ

migdałów (30 gramów).

15

DEKORUJEMY LISTKAMI KOLENDRY

i posypujemy posiekanymi migdałami.

16

DEKORUJEMY SPARZONYMI I

wyszorowanymi ćwiartkami limonek i posypujemy chilli w proszku. DOOKOŁA UKŁADAMY KAWAŁKI: tortilli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5486,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1371,6 kcal

🥑

Tłuszcz

95,2 g

🌾

Węglowodany

52,8 g

🥬

Błonnik

76,8 g

💪

Białko

76,8 g

Podobne przepisy

Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl