zywieniesportowcow.pl

Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak przygotować ryż na słodko. Z dodatkiem kardamonu i z sałatką z mango oraz truskawek.

Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango

Zobacz, jak przygotować ryż na słodko. Z dodatkiem kardamonu i z sałatką z mango oraz truskawek.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 30 g
cytryna - 0,5 szt.
kardamon - 2 szt.
mango - 450 g
miód - 1 łyżka
mleko - 1 l
truskawka - 500 g
żelatyna - 2 łyżeczki
śmietana 30% - 100 g
ryż do risotto - 180 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RYŻ NA PUDDING:
Z ziaren wyjmujemy nasiona kardamonu i ucieramy drobno w moździerzu. Zagotowujemy z mlekiem i cukrem. Dodajemy ryż i gotujemy przez 5 minut, mieszając. Następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 45-50 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż zmięknie, a płyn prawie całkowicie się wchłonie. Ryż na mleku zdejmujemy z ognia i studzimy przez 15 minut.
2.NAKŁADAMY PORCJE PUDDINGU:
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, rozpuszczamy w ciepłym ryżu z mlekiem i studzimy przez kolejne ok. 30 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy i mieszamy, pudding ryżowy przekładamy do 6 filiżanek lub foremek (po ok. 200 ml) wypłukanych zimną wodą. Wstawiamy na 3-4 godziny lub na noc do lodówki.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z MANGO I TRUSKAWEK:
Przed podaniem mango obieramy, miąższ odkrawamy od pestki i kroimy w cienkie plasterki. Truskawki oczyszczamy i kroimy w plasterki. 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny i miód mieszamy, skrapiamy nim owoce i pozostawiamy na chwilę aż do przegryzienia się smaków. Pudding ryżowy przekładamy na talerze i podajemy z sałatą.
Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RYŻ NA PUDDING

Z ziaren wyjmujemy nasiona kardamonu i ucieramy drobno w moździerzu. Zagotowujemy z mlekiem i cukrem. Dodajemy ryż i gotujemy przez 5 minut, mieszając. Następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 45-50 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż zmięknie, a płyn prawie całkowicie się wchłonie. Ryż na mleku zdejmujemy z ognia i studzimy przez 15 minut.

2

NAKŁADAMY PORCJE PUDDINGU

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, rozpuszczamy w ciepłym ryżu z mlekiem i studzimy przez kolejne ok. 30 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy i mieszamy, pudding ryżowy przekładamy do 6 filiżanek lub foremek (po ok. 200 ml) wypłukanych zimną wodą. Wstawiamy na 3-4 godziny lub na noc do lodówki.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z MANGO I TRUSKAWEK

Przed podaniem mango obieramy, miąższ odkrawamy od pestki i kroimy w cienkie plasterki. Truskawki oczyszczamy i kroimy w plasterki. 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny i miód mieszamy, skrapiamy nim owoce i pozostawiamy na chwilę aż do przegryzienia się smaków. Pudding ryżowy przekładamy na talerze i podajemy z sałatą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2161,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

360,3 kcal

🥑

Tłuszcz

11,2 g

🌾

Węglowodany

57,2 g

🥬

Błonnik

10,1 g

💪

Białko

10,1 g

Podobne przepisy

Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl