Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjny schabowy i mus jabłkowy? To danie udowodni Ci, że wbrew pozorom takie połączenie ma sens. I smak!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ KASZĘ
gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
ODSĄCZ NA
sicie.
PRZYGOTUJ TARKĘ MIKSER
Purée jabłkowe Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę o łączymy w garnku z masłem pokrojonym w kostkę i pozostałymi składnikami purée.
GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM
na wolnym ogniu około 20 minut.
GDY JABŁKA ZMIĘKNĄ,
miksujemy całość na gładką konsystencję.
PURÉE CHWILĘ GOTUJEMY,
cały czas mieszając.
KASZA GRYCZANA W
garnku podgrzewamy olej z masłem.
DODAJEMY CEBULĘ POKROJONĄ
w drobną kostkę i smażymy około 2 minut.
DODAJEMY PIECZARKI POKROJONE
w ćwiartki, solimy, smażymy około 5 minut.
DODAJEMY KASZĘ, MIESZAMY
i zdejmujemy z ognia.
PRZED PODANIEM DO
kaszy dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
SCHAB W SOSIE
pomidorowym Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy cebulę na rozgrzanym oleju.
DODAJEMY PRZECIER POMIDOROWY,
cukier, sól i pieprz do smaku.
MIESZAMY, ODSTAWIAMY NA
bok.
KRÓTKO PRZED PODANIEM
do sosu dodajemy posiekany lubczyk i ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem.
DO CZYSTEGO NACZYNIA
wbijamy 2 jaja, mieszamy, dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem.
PLASTRY SCHABU PRZYPRAWIAMY
z obu stron pieprzem i solą.
OBTACZAMY POJEDYNCZO W
mące, jajku z serem i smażymy na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony.
WYSMAŻONY SCHAB WKŁADAMY
do piekarnika rozgrzanego do 80°C (schab nie wystygnie podczas doprawiania kaszy, sosu i purée jabłkowego).
PURÉE JABŁKOWE PRZEKŁADAMY
do sosjerki.
NA ŚRODEK TALERZA
wykładamy kaszę z pieczarkami.
NA WIERZCH NAKŁADAMY
sos i przekrojony na pół plaster schabu.
SCHAB POLEWAMY DELIKATNIE
sosem i dekorujemy lubczykiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4255,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
709,2 kcal
Tłuszcz
45,3 g
Węglowodany
38,3 g
Błonnik
35,2 g
Białko
35,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owsiany placek z rabarbarem
Gdy sezon na niego w pełni, warto sięgnąć po prosty przepis na kruchy placek owsiany z nadzieniem z rabarbaru!

Ciasteczka z suszonymi jagodami
Przepyszne ciasteczka bez dodatku cukru to idealna przekąska dla dzieci. Sprawdź, jakie są łatwe do przygotowania i smaczne!

Wegetariańska zapiekanka pasterska
Skuś się na to idealne danie na chłodny dzień! Przygotuj wegetariańską wersję zapiekanki pasterskiej w brytyjskim stylu i rozgrzej się sycącą porcją soczewicy pod kołderką z ziemniaczanego purée.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w sosie pomidorowym
Soczysty kurczak zatopiony w aromatycznym sosie pomidorowym to niezwykłe danie, które zachwyca nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Ta jednocześnie minimalistyczna potrawa reprezentująca włoski styl gotowania jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego świetnie spisze się w roli szybkiego obiadu. Poznaj nasz sposób na kurczaka w sosie pomidorowym!

Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!

Ciastka z kleiku ryżowego
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Policzki wieprzowe z prażuchą
Rozpływające się w ustach policzki wieprzowe w aromatycznym sosie pełnym warzyw, podane z wyjątkową w swojej prostocie prażuchą. Koniecznie skuś się na ich przygotowanie i przekonaj, jak świetnie smakują.

Creme brulee pina colada
Poczuj się jak na wakacjach z pysznym i delikatnym crème brûlée piña colada! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!