zywieniesportowcow.pl

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle popularna ostatnio kasza jaglana pojawiła się także w przepisie Pawła. Zobacz, co z niej przygotował!

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną

Niezwykle popularna ostatnio kasza jaglana pojawiła się także w przepisie Pawła. Zobacz, co z niej przygotował!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

jabłko czerwone - 6 szt.
kardamon, mielony - 1 szczypta
kasza jaglana - 100 g
masło - 40 g
miód - 4 łyżki
orzech włoski - 50 g
sól - 1 szczypta
żurawina suszona - 50 g
woda - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ:
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy w zimnej wodzie. Wodę zagotowujemy ze szczyptą soli, wsypujemy do niej kaszę jaglaną i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 12-15 minut. Przykrywamy i odstawiamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Jabłka dokładnie myjemy. Ścinamy z górnej części ok. 1 cm i odkładamy. Usuwamy gniazda nasienne. Jabłka wydrążamy za pomocą łyżeczki do drążenia lub małej łyżeczki. Miąższ, który wyciągnęliśmy ze środka, kroimy. Na patelni podgrzewamy 4 łyżki miodu i dodajemy pokrojone jabłka, karmelizujemy. Dodajemy masło oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane suszone żurawiny i posiekane orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy kardamonem do smaku. Możemy też dodać odrobinę miodu.
3.PIECZEMY JABŁKA:
Przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych jabłek i przykrywamy wcześniej odkrojonymi górnymi częściami owoców. Jabłka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) przez 15-18 minut.
Jabłka nadziewane kaszą jaglaną

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ

Kaszę jaglaną dobrze płuczemy w zimnej wodzie. Wodę zagotowujemy ze szczyptą soli, wsypujemy do niej kaszę jaglaną i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 12-15 minut. Przykrywamy i odstawiamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Jabłka dokładnie myjemy. Ścinamy z górnej części ok. 1 cm i odkładamy. Usuwamy gniazda nasienne. Jabłka wydrążamy za pomocą łyżeczki do drążenia lub małej łyżeczki. Miąższ, który wyciągnęliśmy ze środka, kroimy. Na patelni podgrzewamy 4 łyżki miodu i dodajemy pokrojone jabłka, karmelizujemy. Dodajemy masło oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane suszone żurawiny i posiekane orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy kardamonem do smaku. Możemy też dodać odrobinę miodu.

3

PIECZEMY JABŁKA

Przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych jabłek i przykrywamy wcześniej odkrojonymi górnymi częściami owoców. Jabłka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) przez 15-18 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1927,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

321,3 kcal

🥑

Tłuszcz

11,6 g

🌾

Węglowodany

54,9 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl