Faszerowane papryki na Halloween • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź przepis Kingi na halloweenowe papryki wypełnione doskonałym farszem! Zobacz, jakie to łatwe!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy mięso się zarumieni – dodajemy cebulę i czosnek. Marchew trzemy na tarce. Seler naciowy kroimy w talarki, a pomidory w kostkę. Dodajemy warzywa na patelnię. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dodajemy do farszu. Dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pokrojone listki bazylii i cukier trzcinowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tak długo, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy pokruszoną fetę.
FASZERUJEMY PAPRYKI
Z każdej papryki odcinamy górną część (nie wyrzucamy jej!), usuwamy gniazdo nasienne, następnie wycinamy oczy, nos i usta (jak w klasycznej halloweenowej dyni). Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętymi częściami.
ZAPIEKAMY PAPRYKI
Papryki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez ok. 20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1707,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
426,9 kcal
Tłuszcz
19,6 g
Węglowodany
32,7 g
Błonnik
8,4 g
Białko
30,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa to doskonały pomysł na letni lunch! Podana z makaronem i jogurtem naturalnym będzie stanowiła sycący posiłek! Sięgnij po przepis Kingi!

Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!

Dwie pasty na kanapki
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne dodatki na kanapki – wypróbuj przepis na pasty kanapkowe z kalafiora i grillowanej cukinii!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Batatowe frytki Kamyka
Gdy meczowe emocje sięgają zenitu, nie można zapomnieć o przekąskach! Batatowe frytki Kamyka to patent na sycące danie w stylu kuchni Ameryki Łacińskiej. Z pewnością podbije Twoje kubki smakowe!

Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
Delikatne mięso z piersi kurczaka smakuje doskonale w świeżym połączeniu z cytrynowo-czosnkowym ryżem i zielonymi warzywami. Grilluj składniki, łącz wiosenne smaki i stwórz bowl idealny na lekki obiad!

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Szukasz deseru, który łączy intensywny smak czekolady z owocową nutą? To doskonale trafiłeś! Nasze czekoladowe ciasto z wiśniami z pewnością zachwyci ciebie i wszystkich domowników. Poznaj nasz sposób na ten pyszny, niezwykle aromatyczny wypiek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
Szukasz pomysłu na zupę? Sięgnij po przepis Kingi na rozgrzewający krem z kalafiora z wyjątkowym dodatkiem – masłem orzechowym.

Kanapki z łososiem
Pomysł na zdrową przekąskę w kilka chwil? Ciemne pieczywo, ogórek i wędzony łosoś! Do tego odrobina koperku... i gotowe.

Sałatka śniadaniowa z jajkiem w koszulce
Pełna przepysznych świeżych warzyw i kiełków sałatka śniadaniowa podana z jajkiem w koszulce to świetna propozycja na początek dnia. Koniecznie wypróbuj!