Lasagne ze szpinakiem i beszamelem • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZMRAŻAMY SZPINAK
Zamrożony szpinak przekładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą i pozostawiamy do rozmrożenia. Odsączamy na sitku, przelewamy zimną wodą i dobrze wyciskamy. Następnie szpinak grubo siekamy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY
Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy mąkę i krótko podsmażamy, mieszając. Dolewamy bulion i mleko. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy. Dodajemy szpinak i doprawiamy do smaku.
MARYNUJEMY MINTAJA
Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki. Mintaja myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z połowy pomarańczy.
UKŁADAMY WARSTWY LASAGNE
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Na dno wykładamy odrobinę beszamelu ze szpinakiem. Następnie układamy 2 płaty lasagne, a także odrobinę ryby i pomidorów. Przykrywamy porcją sosu i posypujemy odrobiną startej mozzarelli. Pozostałe składniki układamy tak samo warstwami, kończąc warstwą makaronu, sosu i grubą warstwą mozzarelli. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30-35 minut na brązowy kolor. Przed pokrojeniem chwilę studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2222,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
555,6 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
43,2 g
Błonnik
44,4 g
Białko
44,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!

Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!

PASTA Z GRILLOWANEJ CUKINII
Urozmaić swoje śniadania i przygotuj oryginalną pastę kanapkową z grillowanej cukinii z dodatkiem fety i orzeszków ziemnych według przepisu Darii Ładochy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lody truskawkowo-bazyliowe
Lody truskawkowo-jogurtowe z delikatnym aromatem bazylii – łatwy przepis autorstwa Pawła Małeckiego. Skusisz się?

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!

Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort cynamonowo-makowy
Nasz cukiernik zamknął aromat świąt w kulistym torciku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!

Perliczka w czerwonym winie
Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.