zywieniesportowcow.pl

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem

Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 300 ml
mintaj filet - 500 g
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
makaron lazania - 8 szt.
masło - 30 g
mąka pszenna - 30 g
mleko - 300 ml
mozzarella - 200 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
pomarańcza - 0,5 szt.
pomidorki koktajlowe - 300 g
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZMRAŻAMY SZPINAK:
Zamrożony szpinak przekładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą i pozostawiamy do rozmrożenia. Odsączamy na sitku, przelewamy zimną wodą i dobrze wyciskamy. Następnie szpinak grubo siekamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY:
Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy mąkę i krótko podsmażamy, mieszając. Dolewamy bulion i mleko. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy. Dodajemy szpinak i doprawiamy do smaku.
3.MARYNUJEMY MINTAJA:
Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki. Mintaja myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z połowy pomarańczy.
4.UKŁADAMY WARSTWY LASAGNE:
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Na dno wykładamy odrobinę beszamelu ze szpinakiem. Następnie układamy 2 płaty lasagne, a także odrobinę ryby i pomidorów. Przykrywamy porcją sosu i posypujemy odrobiną startej mozzarelli. Pozostałe składniki układamy tak samo warstwami, kończąc warstwą makaronu, sosu i grubą warstwą mozzarelli. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30-35 minut na brązowy kolor. Przed pokrojeniem chwilę studzimy.
Lasagne ze szpinakiem i beszamelem

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZMRAŻAMY SZPINAK

Zamrożony szpinak przekładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą i pozostawiamy do rozmrożenia. Odsączamy na sitku, przelewamy zimną wodą i dobrze wyciskamy. Następnie szpinak grubo siekamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY

Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy mąkę i krótko podsmażamy, mieszając. Dolewamy bulion i mleko. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy. Dodajemy szpinak i doprawiamy do smaku.

3

MARYNUJEMY MINTAJA

Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki. Mintaja myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z połowy pomarańczy.

4

UKŁADAMY WARSTWY LASAGNE

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Na dno wykładamy odrobinę beszamelu ze szpinakiem. Następnie układamy 2 płaty lasagne, a także odrobinę ryby i pomidorów. Przykrywamy porcją sosu i posypujemy odrobiną startej mozzarelli. Pozostałe składniki układamy tak samo warstwami, kończąc warstwą makaronu, sosu i grubą warstwą mozzarelli. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30-35 minut na brązowy kolor. Przed pokrojeniem chwilę studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2222,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

555,6 kcal

🥑

Tłuszcz

22,9 g

🌾

Węglowodany

43,2 g

🥬

Błonnik

44,4 g

💪

Białko

44,4 g

Podobne przepisy

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl