zywieniesportowcow.pl

Policzki wieprzowe z prażuchą • przepis • składniki • przygotowanie

Rozpływające się w ustach policzki wieprzowe w aromatycznym sosie pełnym warzyw, podane z wyjątkową w swojej prostocie prażuchą. Koniecznie skuś się na ich przygotowanie i przekonaj, jak świetnie smakują.

Policzki wieprzowe z prażuchą

Rozpływające się w ustach policzki wieprzowe w aromatycznym sosie pełnym warzyw, podane z wyjątkową w swojej prostocie prażuchą. Koniecznie skuś się na ich przygotowanie i przekonaj, jak świetnie smakują.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

policzki wieprzowe - 500 g
olej - 4 łyżki
marchew - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
seler - 0,25 szt.
natka pietruszki - 1 szt.
cebula - 1 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
liść laurowy - 4 szt.
wino białe, wytrawne - 200 ml
woda - 600 ml
masło - 1 łyżka
ocet - 0,25 łyżeczki
pieprz biały - 1 szczypta
sól -
pieprz czarny -
ziemniak - 500 g
mąka pszenna - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Policzki wieprzowe delikatnie oczyszczamy, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i oprószamy je z obu stron solą i pieprzem.
2.SMAŻYMY POLICZKI WIEPRZOWE:
Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy z plastrów policzków wieprzowych obtaczamy delikatnie w mące. Następnie mięso smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Gotowe policzki przekładamy do garnka.
3.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Marchewkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w półtalarki. Czosnek kroimy w plastry, a seler, pietruszkę i cebulę w większą kostkę. Warzywa (bez cebuli i czosnku) oprószamy mąką.
4.SMAŻYMY WARZYWA:
Na tłuszczu po smażeniu policzków podsmażamy czosnek i cebulę i kiedy zaczną pachnieć, przekładamy je do garnka z mięsem. Następnie na patelnię dodajemy oprószone mąką pozostałe warzywa i smażymy je, aż nabiorą złotego koloru, od czasu do czasu mieszając. Do gotowych warzyw wlewamy wino i całość gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę.
5.GOTUJEMY POLICZKI W BULIONIE:
Do garnka z mięsem dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dodajemy warzywa z winem i dolewamy wodę tak, aby pokryła warzywa na ok. 2 cm. Całość gotujemy przez ok. 2,5-3 godziny na minimalnym ogniu.
6.PRZYGOTOWUJEMY PRAŻUCHĘ:
Do jeszcze gorących, ugotowanych ziemniaków, z odrobiną wody na dnie garnka, dodajemy przesianą przez sitko o drobnych oczkach czubatą łyżkę mąki. Całość podprażamy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 3-4 minuty. Następnie z garnka odlewamy wodę i rozdrabniamy ziemniaki, aż powstanie dość gęste purée. Prażuchę zostawiamy pod przykryciem, aby stała się lekko szklista.
7.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Kilka chochli sosu wraz z odrobiną warzyw przelewamy do mniejszego garnuszka (uważając, aby nie dodać ziela angielskiego i liści laurowych). Następnie do sosu dodajemy 1 łyżkę masła i odrobinę octu. Całość miksujemy blenderem ręcznym na gładko i doprawiamy do smaku białym pieprzem.
8.PODAJEMY DANIE:
Prażuchę wykładamy na talerze w postaci kilku kleksów. Następnie na nich układamy policzki i wybrane warzywa z bulionu. Całość polewamy sosem.
Policzki wieprzowe z prażuchą

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Policzki wieprzowe delikatnie oczyszczamy, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i oprószamy je z obu stron solą i pieprzem.

2

SMAŻYMY POLICZKI WIEPRZOWE

Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy z plastrów policzków wieprzowych obtaczamy delikatnie w mące. Następnie mięso smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Gotowe policzki przekładamy do garnka.

3

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Marchewkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w półtalarki. Czosnek kroimy w plastry, a seler, pietruszkę i cebulę w większą kostkę. Warzywa (bez cebuli i czosnku) oprószamy mąką.

4

SMAŻYMY WARZYWA

Na tłuszczu po smażeniu policzków podsmażamy czosnek i cebulę i kiedy zaczną pachnieć, przekładamy je do garnka z mięsem. Następnie na patelnię dodajemy oprószone mąką pozostałe warzywa i smażymy je, aż nabiorą złotego koloru, od czasu do czasu mieszając. Do gotowych warzyw wlewamy wino i całość gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę.

5

GOTUJEMY POLICZKI W BULIONIE

Do garnka z mięsem dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dodajemy warzywa z winem i dolewamy wodę tak, aby pokryła warzywa na ok. 2 cm. Całość gotujemy przez ok. 2,5-3 godziny na minimalnym ogniu.

6

PRZYGOTOWUJEMY PRAŻUCHĘ

Do jeszcze gorących, ugotowanych ziemniaków, z odrobiną wody na dnie garnka, dodajemy przesianą przez sitko o drobnych oczkach czubatą łyżkę mąki. Całość podprażamy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 3-4 minuty. Następnie z garnka odlewamy wodę i rozdrabniamy ziemniaki, aż powstanie dość gęste purée. Prażuchę zostawiamy pod przykryciem, aby stała się lekko szklista.

7

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Kilka chochli sosu wraz z odrobiną warzyw przelewamy do mniejszego garnuszka (uważając, aby nie dodać ziela angielskiego i liści laurowych). Następnie do sosu dodajemy 1 łyżkę masła i odrobinę octu. Całość miksujemy blenderem ręcznym na gładko i doprawiamy do smaku białym pieprzem.

8

PODAJEMY DANIE

Prażuchę wykładamy na talerze w postaci kilku kleksów. Następnie na nich układamy policzki i wybrane warzywa z bulionu. Całość polewamy sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2234,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

744,9 kcal

🥑

Tłuszcz

34,2 g

🌾

Węglowodany

60,6 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

36,1 g

Podobne przepisy

Policzki wieprzowe z prażuchą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl