Dżem nektarynkowy z wanilią • przepis • składniki • przygotowanie
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE NEKTARYNKI MYJEMY
i pozbawiamy pestek.
PRZEKŁADAMY DO GARNKA,
dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy.
WYCISKAMY SOK Z
cytryny , usuwamy pestki i wlewamy sok do garnka.
GOTUJEMY NA MAŁYM
ogniu przez około 30-40 minut.
ZDEJMUJEMY Z
ognia.
DŻEM PRZEKŁADAMY DO
wyparzonych słoiczków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1669,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
55,7 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
14,2 g
Błonnik
0,7 g
Białko
0,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rosół drobiowo-wołowy
Długo gotowany rosół, który przygotujesz w mniej niż pół godziny. Wypróbuj triki Karola i wydobądź dzięki nim pełnię smaku z mięsa i warzyw – zaskocz rodzinę aromatyczną, tradycyjną zupą przy najbliższej okazji.

Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.

Terrina serowa
Serowa terrina to niezwykła kompozycja smakowa, która zachwyci miłośników sera. Wypróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
Połączenie ryżu i warzyw sprawdza się zawsze – tym bardziej warto po nie sięgnąć, by przygotować prostą i szybką zapiekankę ryżową. Jest idealna, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Spróbuj jej!

Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
Kuchnia Japonii to Twoje smaki? Koniecznie spróbuj więc zupy miso z tofu i wędzonym pstrągiem – wg przepisu Karola przygotujesz ją prosto i szybko!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!

Kanapka cała wspaniała
Pyszna różnorodność smaków do przygotowania w parę chwil: szpinak, kozi ser i schab ułożone na pysznej chrupiącej bułce.

Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.