Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLACHĘ PERGAMIN
drugą mniejszą blachę moździerz tarkę naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg) Chipsy z szynki Plasterki szynki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem.
NA PLASTERKI NAKŁADAMY
kawałek pergaminu, który przyciskamy cięższym naczyniem (np.
MNIEJSZĄ BLACHĄ) I
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C.
PIECZEMY PRZEZ 10
minut.
UPIECZONE PLASTERKI ODSTAWIAMY
do wystygnięcia, w dalszym ciągu przyciśnięte naczyniem.
PULPECIKI DO MISKI
przekładamy mięso mielone, posiekane ząbki czosnku, roztarte w moździerzu nasiona kolendry, obrany i starty na tarce imbir, chilli w proszku.
STARTĄ SKÓRKĘ Z
cytryny siekamy i dodajemy do pozostałych składników.
NA PATELNIĘ WLEWAMY
oliwę z oliwek, podgrzewamy, dodajemy posiekane cebule dymki, smażymy.
PODSMAŻONE CEBULE DODAJEMY
do pozostałych składników wraz z posiekanym szczypiorkiem, posiekaną kolendrą, sokiem z cytryny, jajkiem. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
DODAJEMY 2-3 ŁYŻKI
tartej bułki. WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY: rękoma.
FORMUJEMY PULPECIKI, KTÓRE
układamy na papierze pergaminowym wewnątrz naczynia żaroodpornego.
PULPECIKI WKŁADAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 10-15 minut.
SAŁATKA SZPINAK UKŁADAMY
na talerzu, posypujemy czerwoną cebulą pokrojoną w piórka, następnie nakładamy kawałki mandarynki.
SOS MIODOWY Z
curry Do miseczki przekładamy miód, musztardę, curry, sok z cytryny.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
SOS WINEGRET DO
miski przekładamy śmietanę, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. MIESZAMY.
CHIPSY Z SZYNKI
szwarcwaldzkiej delikatnie łamiemy i nakładamy na wierzch sałatki.
SAŁATKĘ POLEWAMY ŚMIETANOWYM
sosem winegret oraz niewielką ilością oliwy.
NA SAŁACIE UKŁADAMY
pulpeciki, które polewamy sosem miodowym.
PULPECIKI POSYPUJEMY KILKOMA
listkami kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2474,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
618,6 kcal
Tłuszcz
34,9 g
Węglowodany
45,1 g
Błonnik
35,0 g
Białko
35,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sznycel z halloumi
Takiego sznycla na pewno nie znacie! Zamiast z wieprzowiny lub kurczaka Kinga przygotowała go, panierując ser halloumi. Jest pyszny, chrupiący i podany z sałatką w greckim stylu – idealny na obiad lub kolację.

Bułeczki bao z szarpaną kaczką
Puszyste ciasto bułeczek bao zamknie w sobie moc azjatyckich smaków! Przygotuj je na parze, wypełnij szarpaną kaczką i orientalnym sosem!

Yakisoba z krewetkami
Yakisoba z makaronem soba, czyli lekko odmienione danie w japońskim stylu. Wypróbuj ten pyszny pomysł na obiad ze świeżymi warzywami, krewetkami i aromatycznym sosem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym
Aromatyczne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie z ziołami, przygotowane przy użyciu MC Smart, to doskonały pomysł na rodzinny obiad!

Babka marmurkowa
Prosta w wykonaniu i niezwykle efektowna w środku. Ta klasyczna babka marmurkowa to coś czego trzeba spróbować!

Blok pistacjowy
Blok pistacjowy to idealna propozycja deseru, który pozytywnie zaskoczy Twoich gości czy domowników. To świetny pomysł na wzbogacenie menu imprez towarzyskich lub rodzinnych spotkań.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański pad thai z tofu
Makaron ryżowy, tofu, warzywa, orzeszki ziemne i niesamowity, prosty sos. To propozycja łatwego i pysznego posiłku.

Ciasto dyniowe
Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach! Poznaj przepis na ciasto dyniowe z aromatem korzennych przypraw.

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Pyszny sposób na bezmięsne kotlety, które wyczarujesz z twarogu, kaszy i cebuli. Ten smak docenią nie tylko wegetarianie.