zywieniesportowcow.pl

Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą • przepis • składniki • przygotowanie

Błyskawiczna w przygotowaniu pizza z wyjątkowymi dodatkami we włoskim stylu. Przygotuj proste i pyszne pesto pistacjowe i poznaj smak pizzy pistacjowej ze świeżą burratą.

Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą

Błyskawiczna w przygotowaniu pizza z wyjątkowymi dodatkami we włoskim stylu. Przygotuj proste i pyszne pesto pistacjowe i poznaj smak pizzy pistacjowej ze świeżą burratą.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

spód do pizzy - 1 szt.
pistacje - 50 g
parmezan - 25 g
oliwa z oliwek - 45 g
bazylia suszona - 5 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
mozzarella - 1 szt.
mortadela - 5 plastrów
burrata - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
W rozdrabniaczu umieszczamy pistacje, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach, oliwę i bazylię. Składniki blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.PODPIEKAMY PIZZĘ:
Mozzarellę rwiemy na kawałki. Mortadelę i mozzarellę układamy na spodzie do pizzy i przekładamy go na rozgrzaną patelnię. Pizzę podpiekamy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 5-6 minut.
3.PODAJEMY PIZZĘ:
Gotową pizzę przekładamy na talerz, polewamy pesto i na środku układamy burratę.
Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

W rozdrabniaczu umieszczamy pistacje, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach, oliwę i bazylię. Składniki blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2

PODPIEKAMY PIZZĘ

Mozzarellę rwiemy na kawałki. Mortadelę i mozzarellę układamy na spodzie do pizzy i przekładamy go na rozgrzaną patelnię. Pizzę podpiekamy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 5-6 minut.

3

PODAJEMY PIZZĘ

Gotową pizzę przekładamy na talerz, polewamy pesto i na środku układamy burratę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2699,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1349,8 kcal

🥑

Tłuszcz

78,4 g

🌾

Węglowodany

107,6 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

53,7 g

Podobne przepisy

Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl