Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem • przepis • składniki • przygotowanie
Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Gdy będzie miękka, odsączamy, przelewamy zimną wodą, wyjmujemy z woreczka i przekładamy do dużej miski. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Czerwoną fasolę przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Ogórek i czerwoną cebulę kroimy w średnią kostkę.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Na suchej patelni, na niewielkim ogniu, prażymy nasiona słonecznika, aż nabiorą złotego koloru. Do miski z wystudzoną kaszą dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, pokrojone wcześniej warzywa i pestki granatu. Dodajemy drobno posiekaną miętę i uprażony słonecznik.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1178,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
589,4 kcal
Tłuszcz
18,7 g
Węglowodany
98,6 g
Błonnik
17,1 g
Białko
17,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta czekoladowo-malinowa
Słodka czekolada zestawiona z lekko kwaskowatym musem malinowym – wypróbuj przepis mistrza cukiernictwa!

Indyk z salsą truskawkową
Soczyste mięso indyka z dodatkiem kremowej gorgonzoli i świeżej salsy truskawkowej to idealny pomysł na lekki obiad. Wypróbuj ten przepis i przenieś lato na swój talerz!

Dyniowa zapiekanka z chrupiącą serową kruszonką - MCS
Dyniowa zapiekanka to idealne danie na jesienne wieczory. Sezonowe warzywo pysznie łączy się z chrupiącą powłoką serowej kruszonki. Danie sprawdzi się idealnie na obiad, kolację czy wizytę gości.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Masło truskawkowe
Mocno truskawkowe, puszyste masło według przepisu Pawła to idealny dodatek do chałki, naleśników, tortów i kanapek na słodko! Zamknij je w słoiczku i użyj, kiedy masz ochotę!

Grillowana karkówka po myśliwsku
Karkówka najlepiej smakuje z grilla. Przyrządź nietypową marynatę i ciesz się doskonałym smakiem!

Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
Spróbuj dorsza z orzeźwiającym aromatem pomarańczy. Podany na podsmażonej kapuście z kremem balsamicznym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Proziaki – przepis
Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.

Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
Czasem najprostsze dania smakują najlepiej. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę pełną aromatów sałatkę

Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem
Czas na kanapkę z kurczakiem w wietnamskim stylu! Przygotuj banh mi ga i sprawdź, jak smakuje jedno z najpopularniejszych dań street food na świecie!