zywieniesportowcow.pl

Wegański gulasz z ciecierzycą • przepis • składniki • przygotowanie

Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!

Wegański gulasz z ciecierzycą

Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 500 ml
ciecierzyca konserwowa - 800 g
papryka czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula - 1 szt.
dynia hokkaido - 0,5 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 20 ml
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sól morska - 0,5 łyżeczki
bazylia suszona - 0,5 łyżeczki
włoszczyzna suszona - 2 łyżeczki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
natka pietruszki - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY WARZYWA:
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, mieszając, ok. 30 sekund, aż cebula się zeszkli.
2.DOPRAWIAMY WARZYWA:
Warzywa doprawiamy bazylią, oregano i suszoną włoszczyzną. Smażymy, mieszając, aż warzywa zmiękną, a smaki się połączą.
3.DODAJEMY KONCENTRAT I BULION:
Do przesmażonych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20-25 minut, co jakiś czas mieszając.
4.PODAJEMY GULASZ:
Doprawiamy wegański gulasz solą. Opcjonalnie: podajemy z ugotowanym ryżem. Z wierzchu obficie posypujemy posiekaną pietruszką i posiekaną papryczką chili.
Wegański gulasz z ciecierzycą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY WARZYWA

Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, mieszając, ok. 30 sekund, aż cebula się zeszkli.

2

DOPRAWIAMY WARZYWA

Warzywa doprawiamy bazylią, oregano i suszoną włoszczyzną. Smażymy, mieszając, aż warzywa zmiękną, a smaki się połączą.

3

DODAJEMY KONCENTRAT I BULION

Do przesmażonych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20-25 minut, co jakiś czas mieszając.

4

PODAJEMY GULASZ

Doprawiamy wegański gulasz solą. Opcjonalnie: podajemy z ugotowanym ryżem. Z wierzchu obficie posypujemy posiekaną pietruszką i posiekaną papryczką chili.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1594,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

531,6 kcal

🥑

Tłuszcz

12,5 g

🌾

Węglowodany

86,7 g

🥬

Błonnik

20,8 g

💪

Białko

23,4 g

Podobne przepisy

Wegański gulasz z ciecierzycą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl