zywieniesportowcow.pl

Hiszpańska pizza • przepis • składniki • przygotowanie

Coca mallorquina, czyli wywodzący się z Majorki hiszpański odpowiednik pizzy. Ten pyszny drożdżowy placek zapiekany z warzywami i innymi dodatkami inspirowanymi kuchnią w stylu hiszpańskim to świetny pomysł na przekąskę.

Hiszpańska pizza

Coca mallorquina, czyli wywodzący się z Majorki hiszpański odpowiednik pizzy. Ten pyszny drożdżowy placek zapiekany z warzywami i innymi dodatkami inspirowanymi kuchnią w stylu hiszpańskim to świetny pomysł na przekąskę.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 350 g
drożdże suszone - 1 łyżeczka
woda - 125 ml
cebula czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
sól - 0,5 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
anchois - 6 szt.
papryka grillowana piquillo - 30 g
szynka serrano - 3 plastry

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej wgłębienie. Umieszczamy w nim drożdże, sól, wodę i oliwę. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut, aby delikatnie wyrosło.
2.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Papryki i pomidory kroimy w średnią kostkę, a cebulę w piórka. Tak przygotowane warzywa przekładamy do sitka, które umieszczamy w misce, polewamy oliwą, doprawiamy solą i wędzoną papryką. Następnie odstawiamy je na kilka minut i odciskamy z soków.
3.WYKŁADAMY DODATKI I PIECZEMY PIZZĘ:
Ciasto wałkujemy tak, aby miało wymiary ok. 30 x 35 cm. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystkie warzywa, grillowane papryczki piquillo i anchois wykładamy na ciasto.
Hiszpańska pizza

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej wgłębienie. Umieszczamy w nim drożdże, sól, wodę i oliwę. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut, aby delikatnie wyrosło.

2

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Papryki i pomidory kroimy w średnią kostkę, a cebulę w piórka. Tak przygotowane warzywa przekładamy do sitka, które umieszczamy w misce, polewamy oliwą, doprawiamy solą i wędzoną papryką. Następnie odstawiamy je na kilka minut i odciskamy z soków.

3

WYKŁADAMY DODATKI I PIECZEMY PIZZĘ

Ciasto wałkujemy tak, aby miało wymiary ok. 30 x 35 cm. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystkie warzywa, grillowane papryczki piquillo i anchois wykładamy na ciasto.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2543,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

423,9 kcal

🥑

Tłuszcz

19,5 g

🌾

Węglowodany

54,2 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

9,7 g

Podobne przepisy

Hiszpańska pizza - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl