Pierś z gęsi z sosem piernikowym • przepis • składniki • przygotowanie
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
2 naczynia żaroodporne (jedno z przykryciem) papier do pieczenia moździerz blender Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej: Zamarynuj gęś 24 godziny przed rozpoczęciem gotowania i odstaw do lodówki. Masło przed przygotowaniem sosu włóż do zamrażalki, aby w momencie użycia było bardzo zimne, prawie zmrożone. Marynata Ziarna kolendry, goździki i przyprawę do piernika umieszczamy w moździerzu. Ucieramy, następnie wysypujemy marynatą dno naczynia żaroodpornego. Gruszki Gruszki myjemy, kroimy na pół, przesmażamy na patelni. Następnie pieczemy je w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym pergaminem, w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 40 minut. Po 40 minutach dodajemy 2-3 gałązki rozmarynu i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut. Piersi gęsi Piersi myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy. Piersi gęsi obtaczamy w przygotowanej marynacie (tylko od strony mięsa). Odstawiamy na dobę do lodówki. Następnie mięso smażymy na patelni (skórą do dołu), wytapiając jak najwięcej tłuszczu ze skóry. Po kilku minutach smażenia przekładamy piersi do naczynia (piersi smażymy tylko z jednej strony). Całą zawartość tłuszczu z patelni przelewamy do miseczki. Piersi układamy mięsem do dołu na suchej już patelni i przysmażamy. Zapieczone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię przelewamy 1/2 słoika kompotu z wiśni, czerwone wino wytrawne oraz wrzucamy 1-2 gałązki świeżego rozmarynu. Dodajemy szczyptę przyprawy do piernika oraz miód i 2 łyżki octu balsamicznego. Gotujemy. Po zagotowaniu przelewamy do przesmażonych piersi, całość polewamy niewielką ilością tłuszczu, który pozostał z wytopienia skóry, następnie dusimy pod przykryciem przez mniej więcej 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z termoobiegiem). Po tym czasie piersi wykładamy na talerz. Sos Z sosu, w którym dusiliśmy gęś, wyjmujemy gałązki rozmarynu, sos przelewamy do garnka i zagotowujemy. Następnie miksujemy za pomocą blendera. Gotujemy około 5 minut. Gęstniejący sos przecedzamy przez sitko do drugiego garnka, ponownie go podgrzewamy, gotujemy do momentu zagotowania. Na końcu do sosu dodajemy zmrożone masło, mieszamy i podgrzewamy. Glazura do buraków Na rozgrzaną patelnię wylewamy 3-4 łyżki miodu (czekamy, az miód zacznie sie karmelizować) i dodajemy 2-3 goździki, skórkę z cytryny, 3-4 łyżki wiśni z kompotu wraz z sokiem. Całość doprawiamy octem balsamicznym i dodajemy gałązki rozmarynu. Na patelnię wrzucamy pokrojone buraki. Mieszamy i gotujemy około 5 minut. Następnie redukujemy sos. Jak podawać Na talerz wykładamy buraki, a na nie piersi gęsi (możemy je również pokroić), obok wylewamy sos i wykładamy gruszki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5312,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1328,0 kcal
Tłuszcz
81,2 g
Węglowodany
62,0 g
Błonnik
80,6 g
Białko
80,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
Zobacz, jak w kilka chwil możesz przygotować sos do tortellini z dodatkiem szpinaku i boczku. To pomysł na szybki i pyszny obiad!

Agarowe galaretki malinowe
Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!

Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka ziemniaczana z boczkiem
Najlepiej smakuje ze śmietaną i szczypiorkiem! Tradycyjna babka ziemniaczana z boczkiem według przepisu Karola to proste wielkanocne danie dla całej rodziny.

Brukselka zapiekana z boczkiem
Brukselka to nuda? Nic z tych rzeczy! Wypróbuj przepis Karola i odkryj ją na nowo! Doskonale chrupiąca, podana z boczkiem i doskonałym sosem – w takiej brukselce się w niej zakochasz!

Sernik z malinami
Delikatna, puszysta masa twarogowa i maliny w słodkim żelu – klasyczne połączenie smaków, które trafia w każdy gust.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
Idealne ciasto na wiosnę i nie tylko! Przygotuj je i zaskocz bliskich tym wyglądającym jak jajka sadzone na leśnym mchu smakołykiem.

Walentynkowy budyń czekoladowy
Tradycyjny deser w eleganckim wydaniu. Cudowny zapach czekolady i niepowtarzalny, intensywny smak podbija serca!

Prawdziwe souvlaki po grecku
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.