zywieniesportowcow.pl

Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie

Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!

Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną

Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
drożdże świeże - 20 g
figa - 300 g
mąka pszenna tortowa - 300 g
mleko - 80 ml
żurawina suszona - 60 g
sól - 1 szczypta
cukier - 50 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 55 g
mąka pszenna - 80 g
cukier puder - 40 g
ser mascarpone - 200 g
sok z cytryny - 25 ml
śmietana 30% - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE:
mieszamy z połową ilości cukru i lekko podgrzanym mlekiem.
2.MĄKĘ PRZESIEWAMY DO:
miski, robimy w środku zagłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami.
3.MIESZAMY ROZCZYN Z:
niewielką ilością mąki (sprawdź TRIK ), oprószamy wierzch mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.ŻURAWINĘ NAMACZAMY W:
ciepłej wodzie, odstawiamy.
5.DO ROZCZYNU DODAJEMY:
pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka. MIESZAMY.
6.DODAJEMY ROZPUSZCZONE MASŁO:
i dokładnie wyrabiamy, aż masa zacznie odklejać się od dłoni.
7.GOTOWE CIASTO OPRÓSZAMY:
mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
8.KRUSZONKA WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
krótko zagniatamy do uzyskania kruszonki (sprawdź TRIK ). WSTAWIAMY DO: lodówki.
9.KREM SEREK MASCARPONE:
ucieramy z cukrem pudrem i łączymy z ubitą śmietanką.
10.POD KONIEC DODAJEMY:
sok z cytryny i krótko mieszamy.
11.PONOWNIE ZAGNIATAMY CIASTO,:
przekładamy do blaszki o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
12.NA WIERZCHU UKŁADAMY:
umyte i pokrojone w plastry figi, odcedzoną żurawinę (opcjonalnie można dodać żurawinę do ciasta podczas wyrabiania) oraz posypujemy kruszonką.
13.PRZYKRYWAMY CIASTO ŚCIERECZKĄ:
i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
14.PIECZEMY 25-30 MIN:
w temp. 190°C.
15.STUDZIMY I KROIMY:
na pół, na dwa równe blaty.
16.CIASTO PRZEKŁADAMY KREMEM:
i posypujemy cukrem pudrem.
17.DEKORUJEMY ĆWIARTKAMI FIG:
i listkami mięty.
Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE

mieszamy z połową ilości cukru i lekko podgrzanym mlekiem.

2

MĄKĘ PRZESIEWAMY DO

miski, robimy w środku zagłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami.

3

MIESZAMY ROZCZYN Z

niewielką ilością mąki (sprawdź TRIK ), oprószamy wierzch mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

ŻURAWINĘ NAMACZAMY W

ciepłej wodzie, odstawiamy.

5

DO ROZCZYNU DODAJEMY

pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka. MIESZAMY.

6

DODAJEMY ROZPUSZCZONE MASŁO

i dokładnie wyrabiamy, aż masa zacznie odklejać się od dłoni.

7

GOTOWE CIASTO OPRÓSZAMY

mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

8

KRUSZONKA WSZYSTKIE SKŁADNIKI

krótko zagniatamy do uzyskania kruszonki (sprawdź TRIK ). WSTAWIAMY DO: lodówki.

9

KREM SEREK MASCARPONE

ucieramy z cukrem pudrem i łączymy z ubitą śmietanką.

10

POD KONIEC DODAJEMY

sok z cytryny i krótko mieszamy.

11

PONOWNIE ZAGNIATAMY CIASTO,

przekładamy do blaszki o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

12

NA WIERZCHU UKŁADAMY

umyte i pokrojone w plastry figi, odcedzoną żurawinę (opcjonalnie można dodać żurawinę do ciasta podczas wyrabiania) oraz posypujemy kruszonką.

13

PRZYKRYWAMY CIASTO ŚCIERECZKĄ

i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.

14

PIECZEMY 25-30 MIN

w temp. 190°C.

15

STUDZIMY I KROIMY

na pół, na dwa równe blaty.

16

CIASTO PRZEKŁADAMY KREMEM

i posypujemy cukrem pudrem.

17

DEKORUJEMY ĆWIARTKAMI FIG

i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4660,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

291,3 kcal

🥑

Tłuszcz

14,8 g

🌾

Węglowodany

35,8 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

4,8 g

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl