zywieniesportowcow.pl

Klasyczny sernik • przepis • składniki • przygotowanie

Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!

Klasyczny sernik

Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

biszkopty - 6 szt.
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
olejek waniliowy - 10 ml
ser twaróg tłusty - 1 kg
cukier - 250 g
rodzynki - 100 g
jajko - 1 szt.
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
cukier puder - 50 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
margaryna - 50 g
masło - 50 g
mąka pszenna - 200 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MASZYNKĘ DO:
mielenia twarogu przesiewacz do mąki mikser formę o średnicy 26 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Przygotuj wcześniej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2.TWARÓG ZMIEL:
dwukrotnie.
3.RODZYNKI MOCZ W:
gorącej wodzie przez ok. 15 MINUT.
4.PRZYGOTOWANIE ŻÓŁTKA UBIĆ:
z cukrem na puszystą masę.
5.BIAŁKA ODSTAWIĆ DO:
lodówki na później.
6.CIĄGLE MIESZAJĄC, STOPNIOWO:
dodawać miękkie masło i twaróg.
7.DO MASY PRZESIAĆ:
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat waniliowy. WYMIESZAĆ.
8.BIAŁKA JAJ UBIĆ:
na sztywną pianę, mieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się.
9.NAMOCZONE RODZYNKI OBTOCZYĆ:
w mące, biszkopty pokruszyć.
10.RODZYNKI DODAĆ DO:
masy serowej.
11.FORMĘ (O ŚREDNICY:
26 cm) wysmarować roztopionym masłem i obsypać zmielonymi biszkoptami.
12.NA PRZYGOTOWANĄ FORMĘ:
wylać masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180°C.
13.SERNIK STUDZIĆ PRZY:
uchylonym piekarniku.
14.CIASTO WYKAŃCZAMY, POSYPUJĄC:
cukrem pudrem.
15.INNA PROPOZYCJA PRZYGOTOWANIA:
Sernik można przygotować na kruchym cieście: do przesianej mąki i cukru pudru dodać masło, margarynę i cukier wanilinowy.
16.CAŁOŚĆ POSIEKAĆ, DODAĆ:
jajko, sól oraz proszek do pieczenia – wszystkie składniki razem zagnieść. NIE TRZEBA CIASTA: schładzać.
17.CIASTO ROZWAŁKOWAĆ NA:
grubość 7 mm (dodatek proszku do pieczenia sprawi, że ciasto trochę podrośnie i będzie kruche).
18.ROZWAŁKOWANE I UFORMOWANE:
ciasto (dopasowane do kształtu formy) przekładamy do foremki , nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor.
Klasyczny sernik

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MASZYNKĘ DO

mielenia twarogu przesiewacz do mąki mikser formę o średnicy 26 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Przygotuj wcześniej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2

TWARÓG ZMIEL

dwukrotnie.

3

RODZYNKI MOCZ W

gorącej wodzie przez ok. 15 MINUT.

4

PRZYGOTOWANIE ŻÓŁTKA UBIĆ

z cukrem na puszystą masę.

5

BIAŁKA ODSTAWIĆ DO

lodówki na później.

6

CIĄGLE MIESZAJĄC, STOPNIOWO

dodawać miękkie masło i twaróg.

7

DO MASY PRZESIAĆ

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat waniliowy. WYMIESZAĆ.

8

BIAŁKA JAJ UBIĆ

na sztywną pianę, mieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się.

9

NAMOCZONE RODZYNKI OBTOCZYĆ

w mące, biszkopty pokruszyć.

10

RODZYNKI DODAĆ DO

masy serowej.

11

FORMĘ (O ŚREDNICY

26 cm) wysmarować roztopionym masłem i obsypać zmielonymi biszkoptami.

12

NA PRZYGOTOWANĄ FORMĘ

wylać masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180°C.

13

SERNIK STUDZIĆ PRZY

uchylonym piekarniku.

14

CIASTO WYKAŃCZAMY, POSYPUJĄC

cukrem pudrem.

15

INNA PROPOZYCJA PRZYGOTOWANIA

Sernik można przygotować na kruchym cieście: do przesianej mąki i cukru pudru dodać masło, margarynę i cukier wanilinowy.

16

CAŁOŚĆ POSIEKAĆ, DODAĆ

jajko, sól oraz proszek do pieczenia – wszystkie składniki razem zagnieść. NIE TRZEBA CIASTA: schładzać.

17

CIASTO ROZWAŁKOWAĆ NA

grubość 7 mm (dodatek proszku do pieczenia sprawi, że ciasto trochę podrośnie i będzie kruche).

18

ROZWAŁKOWANE I UFORMOWANE

ciasto (dopasowane do kształtu formy) przekładamy do foremki , nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4960,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

620,0 kcal

🥑

Tłuszcz

32,1 g

🌾

Węglowodany

71,7 g

🥬

Błonnik

12,8 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy

Klasyczny sernik - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl